A megoldást tényleg nem érdekli, hogy honnan jön a probléma?


A coachingban a legtöbbször valamilyen változás, előrelépés a remélt eredmény,
amit a coach jó kérdésekkel támogat, az ügyfél pedig saját maga dolgozik a megoldásán,
a benne lévő megoldásokból építi fel a vágyott jövőt.

 


Mennyit kell foglalkozni problémákkal, gyökér-okokkal, nehézségekkel,
akadályokkal, nehezítő körülményekkel ahhoz,
hogy a számunkra az adott időben és helyen
a legjobb megoldást megtaláljuk?

Csak annyit, amennyi az ügyfél szemszögéből elengedhetetlenül szükséges, erre fókuszálni nem érdemes, mert amire nagyobb figyelmet fordítunk, az lesz egyre erősebb.

A megoldásfókuszú coaching során a jól működő dolgokat, meglévő erőforrásokat és az előrelépés jeleit keressük, pont azért, mert ezekből szeretnénk többet, és a problémákat, akadályokat, nehézségeket pedig háttérbe helyezzük, mert ezekből pedig kevesebbet szeretnénk. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem veszünk tudomást a nehézségekről, vagy hogy tagadjuk, hogy lennének dolgok amik nem működnek jól, sokkal inkább arra utal, hogy nem ezeket tesszük a gondolkodás fókuszába.

Vajon tényleg működik az, hogy nem figyelünk a negatívumokra, és szimplán attól megoldódnak a problémák, hogy azzal kezdünk el foglalkozni, ami működik? Vajon eltűnik egy akadály önmagában attól, hogy nem veszünk róla tudomást?

Az biztosan működik, hogy ha egyre többször teszünk fel olyan kérdéseket, amik az erősségeinket kutatják, akkor egyre többször fogjuk ezeket észrevenni, felismeri, használni. Az is biztosan működik, hogy ha arról beszélünk, hogy milyenek a napjaink akkor, amikor már benne vagyunk a vágyott jövőkben, és azt csináljuk, akkor egyre lelkesebbek és motiváltabbak leszünk, hogy valóban e felé haladjunk.

A képzésen a megoldásfókusz alapvető feltevéseivel, megközelítéseivel, kérdéseivel fogunk foglalkozni gyakorlatokon keresztül, és kísérletezni azzal, hogy mi minden válik lehetővé akkor, amikor elkezdünk ezzel a szemlélettel jelen lenni beszélgetésekben.

A kérdések, amiket felteszünk és a mondatok, amiket kimondunk, alakítják a valóságunkat, így ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Játsszunk el a gondolattal, hogy mi történik akkor, amikor a múlt helyett inkább a jövőre fókuszálunk, az okok helyett a célok felé fordulunk, és azzal kezdünk el foglalkozni, hogy mi hogyan tudna működni.

Három egyszerű kérdés, amivel coachként nagyon sokszor találkozom:

1. Miért választottad ezt hivatásnak?
2. Miért szeretnél munkahelyet váltani?
3. Miért szeretnél több pénzt keresni?

Ezeket és hasonló kérdéseket az emberek maguknak is gyakran feltesznek, majd eljönnek hozzám, és arra számítanak, hogy ugyanezt fogom kérdezni – és erre kész válaszaik is vannak. Ekkor jön a meglepetés, a kizökkenés, elgondolkodás – nézd meg, neked milyen válaszaid születnének a fenti kérdések helyett az alábbiakra: 

1. Hogyan választottad ezt hivatásnak?
2. Hogyan szeretnél munkahelyet váltani?
3. Hogyan szeretnél több pénzt keresni?

A Szuperintenzív coach képzésünk során néhány hasonló gyakorlattal ránézünk arra, mi minden válik lehetővé szimplán attól, hogy másféle kérdéseket kezdünk el használni. Amiről tanulunk azt ki is próbáljuk és megnézzük, hogy milyen egyéni és csoportos haszna van az erőforrások és erősségek új szemlélettel való megközelítésének.

Amennyiben szeretnél szakmailag felkészült, és üzletileg sikeres coach-ként dolgozni és segíteni embertársaidat, akkor várunk szeretettel képzésünkön!

A tanfolyamra már csak két szabad hellyel rendelkezünk, várunk Téged is szeretettel!