Miért kiemelkedően hasznos az Akciótanulás egy csoport, vagy szervezet szempontjából?

 

Miért kiemelkedően hasznos az Akciótanulás egy csoport,
vagy szervezet szempontjából (és egyáltalán mi az)?

 

Tutira voltál már az életed során olyan helyzetben,
amikor egy csapat tagjaként közösen segítettél/segítettetek a csoportból valakinek,
és a közös erőtök, támogatói szándékotok együttesen
különösen hatékonynak bizonyult.


Egy ilyen, közösen átélt esemény
nagyot képes dobni a csoport együttműködésén,
a tagok egymásra hangoltságán,
és számos esetben ezen élmény hatását
magatokkal tudjátok vinni a csoportot érintő többi területre is.

Na szóval, ha „megvan” ez az érzés, akkor tudhatod,
hogy miért az egyik kedvencünk az akciótanulás módszertana.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Az Action Learning-el évekkel ezelőtt ismerkedtem meg egy tréningen, és azonnal belopta magát a szívembe, valamint team coach-i eszköztáramba. Persze, számos remek kiscsoportos gyakorlat létezik, de számomra ezen módszertan biztosítja leginkább annak lehetőségét, hogy egy egész csapat tudatosságának erejét képesek legyünk használni egy egyén problémájával történő szembenézés során.

Az Action Learning koncepcióját eredetileg a menedzsment-gondolkodó Reg Revans dolgozta ki az 1940-es években. Azáltal, hogy a vezetőket Action Learning csoportokba osztotta, lehetővé tette számukra, hogy egymás jó gyakorlataiból tanuljanak. Ezekben a csoportokban támogatást és önbizalmat tudtak szerezni társaiktól és új munkamódszereket vezethettek be.
Az Action Learning folyamat az elmúlt hatvan év fejlődése során vált az egyéni és szervezetfejlesztés módszerévé. Revans az elsők között volt például, amikor a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat elé tárta a gondolatot, miszerint a nővéreknek, doktoroknak és adminisztrátoroknak szükségük van a kölcsönös figyelemre és megértésre – és amire az akciótanulás csoportok biztosítják a lehetőséget.

Na de, hogyan is működik egy Akciótanulás csoport?

Egy Action Learning csoport 4-8 főből és egy csoport facilitátorból áll.
A különböző alkalmakkor, vagy akár egy alkalmon belül is a csoporttagok felváltva kerülnek az ügyfél szerepébe, miközben a többiek (a facilitátor kivételével) a coach szerepét töltik be. Az ügyfél bármilyen témájú esetet vagy kihívást a csoport elé hozhat, amelyet megoldani vagy feloldani szeretne, esetleg más nézőpontból szeretne ránézni a dilemmájára.

Az akciótanulás során tehát az alábbi szerepek jelennek meg a gyakorlatban:

1. Facilitátor
Szerepe a gyakorlat koordinálása, az egyes fázisok elkülönítése, valamint a coaching keretek betartatása a résztvevőkkel.

2. Coachee (esethozó)
A csoport azon tagja, akinek dilemmájával, kihívásával a csapat foglalkozik.

3. Coachok (a csoport)
A csoport többi tagja, akik a coaching kompetenciák keretein belül maradva segítik a coachee-t.

Az akciótanulás során a coachok kérdéseikkel támogatják az ügyfél szerepét betöltő csoporttársukat. Fontos ismérve módszertannak, hogy a gyakorlat a coaching kompetenciák és működés keretein belül valósul meg, így nem a coach-ok oldják meg az ügyfél problémáját, hanem abban segítik az esethozót, hogy ő maga találja meg a saját megoldásait.

A gyakorlat talán legnehezebb része, hogy a coachoknak nemcsak az ügyfélre szükséges ráhangolódniuk, hanem egymásra is, hiszen csakis így lesznek kérdéseik, visszajelzéseik összhangban egymással.
Ezen fokozottabb egymásra hangolódás jelenti az akciótanulás leghasznosabb részét a csoport egészére vonatkozóan, ugyanis ennek eredményeként az itt elsajátított segítői módszereket, az egymás támogatásának élményét, a közösen kidolgozott megoldási/feloldási opciók megismerését, valamint az élményen keresztül erősödő emberi kapcsolatokat a csoport tagjai „magukkal viszik” a mindennapi közös tevékenységeikbe is, akár munkahelyi, szervezeti szinten is.

Ebből fakadóan nem csak az akciótanulás időtartama alatt, hanem a hétköznapokban is egy sokkal összehangoltabb, nagyobb önreflexióval rendelkező, hatékonyabb működési stratégiákkal rendelkező csoporttá fejlődhetünk.
 

Ha szeretnél Te is felkészülten támogatni csoportokat hatékony coaching, eszközökkel, akkor várunk szeretettel START - Moduláris Life, Business Team coach és Tréner képzésünkön!