A segítői munka és a tisztelet kapcsolata

 

A segítői munkának – akár coachként, akár pszichológusként dolgozzunk is,
több alapvető fontosságú összetevője van.
Az egyik ilyen a másik fél, és ezzel párhuzamosan a saját magam iránt tanúsított tisztelet.

 

Amennyiben kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

 

A másik iránti tisztelet

Ha segítőként (vagy akár bármilyen emberi kapcsolatban) nem tisztelem a hozzám forduló személyt, alapvetően sérül az együttműködésünk, mert nem fogok tudni vele megfelelően empatizálni.
Amennyiben nem tisztelem a másikat, akkor címkéket ragasztok rá, amik mögé zárva esélyt sem adok neki, hogy megmutassa valódi önmagát. Ítéletek jelennek meg a róla való gondolkodásomban és a felé megjelenő kommunikációmban, ami összezúzza a biztonságos teret, a segítői munka egyik legfontosabb összetevőjét.
Ha nem tisztelem a másikat, akkor valójában nem neki próbálok meg segíteni, hanem annak az embernek, akit a róla való ítéleteim alapján a fejemben megalkottam, és aki lehet, hogy alig mutat átfedést azzal, aki valójában velem szemben ül. Ez teljes mértékben tévútra visz egy lelki segítői folyamatot.


Tisztelet saját magam felé

A második komponensről én úgy tapasztalom, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A pszichológusoknál különösen gyakran előforduló „helfer-szindróma”, a mindenkinek segíteni akarásból fakadó túlvállalás és munkamánia ennek nagyon jellegzetes megjelenése.
Megváltót játszom, amikor a saját lelki, mentális és fizikai határaimat semmibe véve akarok segíteni másoknak, hogy megtalálják a sajátjaikat. Valljuk be, elég paradox, amikor a saját szükségleteimről se tudok gondoskodni, de másoknak segíteni akarok ebben. Hol van ebben a hitelesség?
Nem kell a terapeutáknak, segítőknek tökéletesnek lenniük, hiszen ez nem is reális, mégis megkérdőjelezhető egy olyan segítő hitelessége, aki a saját határait sem tudja alapvető mértékben sem meghúzni.
Saját magam tiszteletének és elismerésének legalapvetőbb fundamentuma, hogy határokat húzok és védem az integritásom. Ha nem tisztelem a határaimat, igényeimet, egészségemet, nem tisztelem magam.

A magam felé tanúsított tisztelet hiánya megjelenhet még abban, hogy bármilyen együttműködést elvállalok, még ha diszkomfortosan is érzem magam, vagy akár abban is, ha kritikusan alulárazom a szolgáltatásom, csak azért, hogy engem válasszanak. Minőségileg segíteni az tud, aki maga is az egyensúly felé törekszik. Amikor úgy próbálok segíteni, hogy vele párhuzamosan magamat áldozom fel, az nem őszinte kapcsolódás. A frusztrációm, szorongásaim, kielégítetlen szükségleteim lecsapódnak a másikon és ez a segítői kapcsolatot is rombolni fogja.


Tisztelt magad és mások is tisztelni fognak. /Konfuciusz/
Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. /Újszövetség, Máté 22:39/


Amennyiben szeretnél életpéldájában hiteles, szakmailag felkészült, és üzletileg sikeres coach-ként dolgozni és segíteni embertársaidat, akkor várunk szeretettel képzésünkön!