Mire számíthatsz, miután elvégeztél egy coach képzést?

 

A coaching során számtalan esetben fogod megélni
egy másik emberhez való kapcsolódás élményét,

és sokszor érzed majd mások eredményes segítése közben azt, hogy a „helyeden vagy”.

 

Minden hivatásnak megvannak ezen momentumai, de a saját tapasztalatunk
szerint a legfelemelőbb érzések közé tartozik tapasztalni és átélni azt,
hogy munkánknak (is) köszönhetően pozitív irányba fordulnak emberi sorsok.

 

Emellett nyugodtan számíthatsz magyar viszonylatban kiemelkedő óradíjra,
és az ebből fakadó önmagaddal kapcsolatos büszkeségre.

 

Na persze, rengeteg olyan pillanatot is átélsz majd, amelyben kudarcot tapasztalsz,
amikor igazán nehéznek tűnik majd növelni az ügyfeleid számát, és lehetséges,
hogy még az is felmerül Benned, hogy „ááá, hagyom a francba az egészet”...

 

De ne rohanjunk előre, nézzük meg alaposabban.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, akkor klikkelj a „Tovább olvasom"-ra!

 

Képzeljük most el közösen, hogy épp ebben a pillanatban vehetted kézbe egy coach képzés elvégzését bizonyító tanúsítványt, és készen állsz arra, hogy ténylegesen elkezdhess praxisodat.

Ezen a ponton lehetséges, hogy már tudni fogod azt, hogy elsődlegesen mit szeretnél kezdeni a frissen szerzett tudásoddal és gyakorlatoddal.

A coaching ugyanis nemcsak akkor lehet roppant hasznos számodra, ha főállású szakemberként dolgozol, hanem akkor is, ha jelenlegi munkakörödben, családi kapcsolataidban, esetleg ismerőseiddel, barátaiddal meglévő relációidban szeretnéd kamatoztatni a coaching szemlélet és eszköztár erejét.

Természetesen az is egy út számodra, hogy egy szervezeten belül gyakorlod hivatásodat úgynevezett „belsős” coachként, és az is lehet egy választás, hogy saját, professzionális praxist szeretnél felépíteni.

Bármelyik utat is választod, a legfontosabb számodra az első időkben az lesz, hogy minél többet coacholj, és lehetőség szerint az általad preferált szegmensekben minél nagyobb gyakorlatot és ismertséget szerezz.

Természetesen egy piaci realitásra felkészítő képzés során már számos gyakorló beszélgetést és folyamatot vezetsz majd, de a világ bármely tanfolyama is csak addig a lépésig tud elkísérni, hogy „készen állj” ezen tudás és eszköztár hivatásszerű alkalmazására.

Szóval, arra számíts, hogy a gyakorlás és tanulás nem ér véget, ebben a legtöbb (talán az összes coach) egyetért.

Amennyiben az első két utat választod (csak magán körülmények között, esetleg meglévő karriered kiegészítéseként coacholsz, vagy belsős coachként dolgozol), akkor a praxisépítés marketing- és sales része neked kevésbé lesz releváns, de a személyes márkád építésére így is szükséged lesz.

Azonban, ha szabadúszóként megélni szeretnél a coachingból, akkor a gyakorlás mellett rengeteg időt és energiát kell majd szentelned a saját praxisod, a saját énmárkád felhúzásának.

Networkot kell építened (vagy meglévőt bővítened), közösségeket létrehoznod, rendszeresen kell majd kommunikálnod a social media platformokon, rengeteg tartalmat gyártanod (cikkek, videók, podcastek), stb, stb, stb.

A kezdeti időszakban lehetséges (mit lehetséges, szinte tuti), hogy több fókuszodat és energiádat igényli majd ezen „salesésmarketing”, mint amennyit ügyféllel coacholni fogsz...

Ha most ez ijesztően is hat, akkor felszabadító lehet a következő tény: mivel az online és offline marketing lehetőségek és megoldások száma közelít a végtelenhez, az egész márkaépítést végezheted teljesen önazonos módon, úgy, hogy nem kell semmi olyat tenned, amely távol áll Tőled.

Egész biztosan fogsz majd kérni azon ügyfeleidtől ajánlást, akiket a képzés alatt coacholtál gyakorlásképpen, elterjesztheted ismerőseid, barátaid körében, hogy mivel kezdtél foglalkozni, írhatsz mailt korábbi ügyfeleidnek, stb.

Amennyiben ezen emberek lesznek olyan kedvesek és segítenek, akkor lehetséges, hogy a mágikus „első 10 fizető ügyfelet” már meg is szerezted. Amennyiben számukra többet nyújtasz, mint amit elvárnak Tőled, akkor szívesen továbbajánlanak, és 2-3 hónap múlva már működik is a praxisod!

A legfontosabb azonban még mindig az, hogy gyakorolsz, gyakorolsz, gyakorolsz és tapasztalatot szerzel.

A kezdeti időszakban teljesen természetes, ha egy időre utitársaid lesz a kétkedés, a bizonytalanság, és néha talán a tanácstalanság is. Az ilyen helyzetekben nagy segítséget jelenthet ha egy tapasztalt kolléga mentorál, segít Téged.

Várhatóan az első száz ülésed után viszont már sokkal magabiztosabb leszel, könnyebben és mélyebben tudsz majd ügyfeledre hangolódni, és többet használod majd intuíciódat és bátrabbá is válsz.

Olyan érzést élsz majd meg, mint amikor egy számítógépes játékban „szintet lépsz”.

Várhatóan az a scenario tűnik majd a legélhetőbbnek számodra, hogy az első időszakban a jelenlegi munkád mellett kezded el felépíteni coaching tevékenységed és később, amikor már a főállásod energia- és időigénye lesz a legfőbb akadálya praxisod tovább emelkedésének, akkor fogsz váltani.

Előfordulhat, hogy érzelmileg ez egy vegyes pillanat lesz számodra, hiszen a vágy, a lelkesedés ott lesz Benned arra, hogy magad oszd be az idődet, sokkal szabadabban élj, és többet coacholj, de ugyanakkor félelmetes tud lenni az, hogy innentől kezdve nincs ott a havi „fix”, és minden felelősség a Te vállaladat nyomja.

Itt szintén megnyugtató lehet, hogy ha a teljes munkaidődben a coachinggal tudsz foglalkozni, akkor várhatóan sokkal több energiád és figyelmed marad akár a szakmai fejlődésre, akár az ügyfélszámod növelésére.

És ha mindenből eleged van, akkor néha napközben is nézheted a kedvenc sorozatodat, vagy elmehetsz edzeni...

Ha az idő oldaláról közelítjük meg azt, hogy mire számíthatsz, akkor a piaci tapasztalat szerint kb fél év, mire a bruttó minimálbérhez hozzájutsz a coaching tevékenységedből (ez persze, erős céges network esetén 1-2 hónap is lehet akár), és kb egy-másfél év az, mire olyan helyzetbe kerülhetsz, hogy középvezetői fizetést elő tudsz teremteni.

Egy piaci helyzetre felkészítő kurzus elvégzése során már a tanfolyam ideje alatt elkezded építeni a személyes brandedet, ezen időt természetesen ebbe beleszámíthatjuk.

Előfordulhat, hogy az első év, évek után megfogalmazódik Benned az igény a Nemzetközi Coach Szövetség minősítésére, ez újabb lendületet adhat pályádnak, főleg üzleti területen.

És végül: várhatóan jóval több pozitív élményben lesz részed, mint negatívban. Amennyiben ezen hivatást mások szolgálataként is felfogod, megéled, akkor csodálatos emberi transzformációknak lehetsz majd aktív tanúja.

Emellett természetesen lesznek sikertelen üléseid, folyamataid, amikor képtelenek lesztek ügyfeleddel egymásra hangolódni, de az is előfordul majd Veled nem is egyszer, hogy az ülések remekül sikerülnek, de a coachee a gyakorlati életében nem változtat, stb.

Ezen szakma belülről nézve talán nehezebb és jóval több energiát, odaadást igényel majd Tőled, mint azt kívülről láthatod, de lényegesen többet is nyújthat Neked (akár sikerességben, érzésekben, akár anyagilag), mint azt gondolod.

Amennyiben van Benned lelkesedés, akkor vágj bele!

Amennyiben Te saját magadban is érzed a lelkesedést arra, hogy emberek támasza, segítője légy, és a másokhoz való kapcsolódás élményén túl professzionális karriert is szeretnél építeni, akkor várunk szeretettel képzésünkön!