A Tréneri út - Mire figyeljünk, ha képzést választunk?


A Tréneri út – mire figyeljünk, ha képzést választunk?

 

Nagy Emőke vagyok, a coach és tréner képzés oktatója.
Sokszor kérdezik tőlem (akár a képzéseim résztvevői is),
hogy mi kell ahhoz, hogy valaki tréner legyen.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, akkor olvasd tovább hírlevelünket!

Tudom, hogy legtöbbször a végzettségre, képzésekre gondolnak, mégis rendre az a válaszom, hogy akarat, elszántság és kitartás. Az általam látott tréneri utakban (ideértve a sajátomat is) ez a három dolog a közös, nem a képzések elvégzése, vagy a képesítések megszerzése. Ahány tréner, annyiféle tréneri indulás, út.

Ma Magyarországon a tréneri szakma gyakorlását jogszabály vagy hatóság nem köti végzettséghez. Egyetemi alapképzésben nem létezik tréner szak, 1 – 1,5 éves szakirányú továbbképzésen lehet ilyesmit tanulni. Szerencsére, nem csak ezen lehetőség áll a jövőbeni trénerek előtt, hanem léteznek nagyon nívós piaci képzések is.
A kettő közötti döntést mindig az egyéni lehetőségek figyelembevételével érdemes meghozni. Nincs jó vagy rossz választás, különböző igények vannak, melyekre különböző képzési formák adnak választ.
Az alábbiakban ezeket segítünk végiggondolni azzal, hogy felteszünk néhány kérdést – amire mindenkinek a saját válaszait kell megadni.

Mennyi tapasztalattal rendelkezel?
A tréneri és a szakmai tapasztalatot egyaránt érdemes végiggondolni. A tréneri praxis nagyon leegyszerűsítve két dologból áll: szakmai tudás (az adott tréning TÉMÁJÁBAN való jártasság), és tréneri mesterségbeli tudás (a tréningmódszertan, a csoportdinamika, a HOGYAN ismerete).
A trénerképzések jellemzően az utóbbiban támogatnak, a témában való jártasságot specifikus tréningeken (pl. konfliktuskezelés) és könyvek, cikkek olvasása során fogod megszerezni.

Mennyi időt tudsz a képzésedre szánni?
Egy egyetemi képzés nagyobb kötöttséggel, időráfordítással jár, mint egy piaci alapú képzés, és hosszabb folyamat is.

Milyen mélységű az önismereted?
A tréner a személyiségével (is) dolgozik, ennek fejlesztése nem befejezhető folyamat, nem tudod, és nem is érdemes kikerülni a magaddal való munkát.

Mennyi pénzt tudsz / tervezel a képzésedre fordítani?
Ez egy befektetés a saját jövődbe, de azért érdemes összehasonlítani ebből a szempontból is a kiszemelt képzéseket. Nem csak az árakat érdemes figyelni, hanem megnézni azt is, mit nyújtanak ezért cserébe.

Ismered-e azokat, akik tanítani fognak?
A tanulási folyamat akkor a leghatékonyabb, ha nyitott vagy, így egyáltalán nem mellékes szempont, hogy kitől fogsz tanulni. Ezért érdemes ellátogatni minden olyan képzés nyílt napjára, amely számodra szóba jöhet, és tájékozódnod, megismerned az oktatókat, megtapasztalnod, hogy működik-e a kémia.

Mi az utóbbiban mindenképpen tudunk segíteni, szívesen találkozunk veled nyílt napunkon, ahol nem csak velünk ismerkedhetsz meg, de egy kicsit belekóstolhatsz abba is, hogy mi hogyan tanítunk.
Az esemény során szeretnénk Veled megismertetni a komplex tematikájú, modul rendszerű képzésünket.

Ha szeretnél Te is felkészülten támogatni csoportokat akár coaching, akár tréneri eszközökkel, akkor várunk szeretettel képzésünkön!