Mi alapján válasszunk trénerképzést?


Szirtesi-Nagy Réka vagyok, tréner és oktató.

 

Hetente keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy milyen trénerképzést ajánlok.

 

Ilyenkor mindig bajban vagyok, mert erre kétféle választ tudok adni:
az egyik, hogy hozzánk gyere trénerképzésre, mert azt ismerem igazán,
azért tudok felelősséget vállalni, arról tudom megmondani, hogy pontosan hogyan épül fel és mik az előnyei; a másik választ nem szokták szeretni: attól függ.

 

A második válaszomat követni szokta 15-20 kérdés,
és a beszélgetések végére mégis megszületnek az egyéni válaszok.

 

És ez a cikk pont az attól függről fog szólni, abban segít, hogy egy jól informált,
alaposan átgondolt döntést tudj hozni ebben a témában.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, akkor olvasd el hírlevelünket!

 

Egy tréner képzés kiválasztásánál azt szoktam javasolni, hogy 3 dolgot gondoljanak végig: mi az amit mindenképp szeretnének, mi az amit semmiképp, és mik azok az extrák, aminek nagyon örülnének.

A képzés kiválasztásánál mindenkinek lehetnek egyéni szempontjai, az alábbiak ötletet adnak, gondolatébresztőnek szánom őket. Ha valaki trénerképzés választása előtt áll, ezeket a szempontokat lehet a fenti három kategóriába besorolni - és olyan képzést választani, aminél minden egyes egyéni must have preferencia megvan.
 

A döntés szempontjai

Milyen tanúsítványt ad?

A tanfolyam vagy képzés lehet államilag elismert, a képző intézmény pedig engedélyezett képző. Akinek fontos a papír (vagy annak ez a típusa), ott érdemes még az elején rákérdezni, hogy milyen típusú tanúsítvánnyal zárul a program.

 

Mi az elmélet és gyakorlat aránya?

Van, akinek nagy igénye van elméleti alapozásra, mások pedig a tapasztalatokból, gyakorlatokból, saját élményből tudnak leginkább profitálni. Természetesen minden trénerképzésben van elmélet is gyakorlat is, az arány az, amiben nagy eltérések lehetnek. 

 

Az elmélet formája, a feldolgozás módja.

Van aki szívesen olvas könyvet, mások pedig inkább egy prezentációból vagy videóból tanulnak jobban. A könyv- és szakirodalom ajánló majdnem minden képzésnél alap, ezeket azonban meg is kell venni (vagy kölcsönözni), elolvasni, és nem mindegy, hogy hány és milyen típusú könyvből olvasunk utána az egyes témáknak. A könyvek mellett a TED videók, szakmai blogok, cikkek is fontos részei a tanulásnak, az a szerencsés, ha ezekre van egy jó gyűjtés vagy ajánlás.

 

Kik a trénerek és milyen tapasztalattal rendelkeznek?

Trénerképzést általában gyakorló trénerek tartanak, és e mellett lehetnek más szakemberek, meghívott előadók, egyes témák szakértői, akik szintén oktatnak. Például, ha valakinek nagyon fontos, hogy vállalkozást indítson, akkor szerencsés, ha a trénerképzésben erről is van szó, nem beszélve marketing, felnőttképzési és egyéb hatósági működési elvekről.

 

Mekkora a csoport?

A csoportdinamikához értelemszerűen szükség van csoportra is - és 5-6 főnél már elindulnak bizonyos folyamatok. Az átlagos csoport, amivel jól lehet dolgozni 10-15 fő körül van, 16-18 fővel még jól működik. E fölött általában 2 tréner vezeti a csoportot - vagy akár három, ha egy 25-30 fős csoportról beszélünk.

 

Milyen típusú résztvevők jönnek a csoportba?

Lehet annak jelentősége, hogy kikkel tanulunk együtt, hiszen nem csak a trénertől, hanem a csoporttól is rengeteg impulzus, visszajelzés érkezik.
Egy nyílt képzésnél nagyon nehéz előre megmondani a résztvevők összetételét, mégis lehet annak jelentősége, hogy pedagógusok, vállalati vezetők vagy éppen gyakorló trénerek lesznek a társak ezen az úton. A vegyes csoportnak is vannak előnyei, új nézőpontok és nagyon különböző szempontok jelennek meg azáltal, hogy a résztvevők különbözőek.

 

Mennyibe kerül a képzés?

Az ár mindig fontos kérdés, ugyanakkor önmagában az összeg nem biztos, hogy a legjobb irányjelző. Érdemes figyelembe venni a többi szempontot, például hogy hány órás a képzés és milyen egyéb szolgáltatások, extrák vannak benne.

 

Mennyi idő a képzés, milyen ütemezéssel, és hány órás?

A pénz mellett a másik kardinális kérdés az idő: van, aki szuperintenzív programot szeretne, más pedig érési és emésztési időt az alkalmak között. Fontos, hogy hétköznap vagy hétvégén, napközben vagy esténként, egész napos vagy pár órás alkalmak vannak - és ezeknek lehet egészen vegyes kombinációja is. 

 

A képzési alkalmakon kívül milyen plusz tanulási lehetőségek, feladatok vannak?

A trénerkedés egy hivatás - általában nincs vége ott, ahol a tréning véget ér. Egy tréner folyamatosan képezi magát, olvas, tanul, új gyakorlatokat ismer meg és talál ki. Az oktatás mellett sok lehetőség van plusz tanulásra, érdemes megnézni, hogy a képzés milyen extra lehetőségeket kínál a fejlődésre (otthoni feladatok, külön gyakorlás, stb.).

 

Online vagy személyes forma?

Az elmúlt időszakban nagy jelentősége lett az online térnek, résztvevői és tréneri oldalról egyaránt. Vannak tisztán online, tisztán személyes, vegyes vagy hibrid képzési formák - e mellett a helyszín is nagyon fontos, hogy amennyiben személyesen kerülnek megtartásra az alkalmak, hová kell utazni.

 

Felkészít-e online tréningek tartására?

Akár személyes, akár online a trénerképzés, fontos lehet hogy van-e benne olyan modul, ami felkészít arra, hogy trénerként az online világban is megálljuk a helyünket. Rengeteg digitális eszköz van, amit nem csak online, hanem személyes tréningeken is jól lehet használni, akár előkészítésre, akár utánkövetésre is. Érdemes megnézni, hogy a trénerképzés mennyi saját élményt és tanulási lehetőséget ad online eszközök terén.

 

A tematika részletessége

A tematika sok mindent elárul a trénerképzésről: hogyan épül fel, milyen íve van, honnan hová lehet eljutni. 

 

Milyen kiegészítő anyagok érhetőek el?

A képzés kiválasztásánál fontos szempont, hogy vannak-e és ha igen, milyen típusú anyagok: gyakorlat leírások, összefoglalók, jegyzetek, képek, bármi, ami trénerként hasznos lehet. Van aki készen szeret kapni dolgokat, mások inkább maguknak szedik össze - mindenképp érdemes megkérdezni, hogy milyen anyagok, eszközök alkotják a program részét.

 

Milyen kapcsolati hálóra tehetsz szert a képzés által?

A trénerkedés egyeseknek magányos műfaj, mások inkább együttműködésben gondolkodnak. Az biztos, hogy a kapcsolatok megléte sokszor kiemelten hasznos, így érdemes rákérdezni, hogy van-e alumni közösség vagy más hasonló csoport, ahol a képzés után is lehet kapcsolódni, partnereket keresni, fejlődni.

 

Van-e lehetőség gyakorolni a képzés során?

A trénerkedés egyik fő pillére az, ahogyan a csoporttal dolgozunk - és szerencsés, ha erre egy biztonságos közegben van lehetőség. Van, aki úgy érkezik trénerképzése, hogy már tart programokat a munkahelyén például, mások még soha nem dolgoztak csoporttal. Érdemes rákérdezni, hogy van-e lehetőség kipróbálni a facilitálást, a gyakorlatok felvezetését vagy nehéz helyzetek kezelését.