5 tényező, amely igazolja a coaching iránti igény növekedését!


A coaching szakma egyre nagyobb ütemben folytatja majd elterjedését világunkban
a legújabb eredmények, tanulmányok és az abból származó vélemények alapján.
Legyél akár pályakezdő, akár több évtizedes tapasztalattal rendelkező profi,
a jövőben ez egy valós és hosszútávú karrierlehetőség számodra.

Életreszóló tanulásra és mások segítésére inspirál, ha rálépsz a coaching útjára.

Nézzük meg a témát közelebbről!

 

1. Az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség) szerint a coaching piac évente 5,4%-al növekszik majd, és 2022-re eléri majd a 1,38Mrd dollárt. 
Az IBISWorld kimutatása szerint a Business Coaching az USA piacán évente 2,8%-al bővül.

A saját tapasztalunk szerint ezen amerikai és globális piaci bővülés hazánkban is megfigyelhető, és továbbra is remek lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelő szakmai felkészültséggel, szakértő módon és önazonosan felépített személyes márkával rendelkező coach megélhetést biztosító karriert építsen fel, és segítse a hozzá fordulókat.

2. A coachee-k (coaching ügyfelek) évtizedekkel ezelőtt szinte kizárólag a vállalati felsőbb vezetők köreiből vagy a lakosság tehetősebb rétegeiből kerültek ki. Napjainkban azonban a coaching támogatás lassú ütemben, de egyre elterjedtté válik a vállalatok alacsonyabb beosztású vezetőinek körében is, a life coaching segítség pedig már árképzését tekintve sokkal többeknek elérhetővé vált, így a potenciális ügyfelek száma napról napra növekszik.

Ezt segíti, hogy a pozitív pszichológia, vagy az arra alapuló módszerek egyre nagyobb teret nyernek a világban a mindennapi élet különböző területein a pszichoterápiás irányzatokkal szemben.

3. Inspiráló lehetőség nyílik a jövőben a coaching praxison belüli szakosodásra, így aki kreatív módon megtalál egy területet és hiteles módon felkészül ezen terület szolgálatára, akkor ügyfeleit mélyebb rálátással, hatékonyabban segítheti, és magasabb szintre emelheti karrierjét. 

A Baby Boomer generáció (a jelenleg 60 és 80 év közöttiek) tagjai közül a világon 75 millióan mennek nyugdíjba a következő években, és köszönhetően az orvostudomány fejlődésének, valamint az egyre elterjedtebb nyugati preventív egészségprogramoknak, még tettvággyal és élettel teli, minőségi évek várnak rájuk. Nem csoda, hogy már megjelentek a kifejezetten számukra segítséget nyújtó Retirement Coach-ok, akik új életcélok, valamint konstruktív elfoglaltságok megtalálásában támogatják őket.
Biztosak vagyunk abban, hogy a következő időszakban számos új terület jelenik majd meg a coaching szakmában. Ahogy a nyugati civilizáció polgárainak részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy mentálisan, emocionálisan, fizikálisan, sőt, szociálisan és spirituálisan is fejlődjenek, azt eredményezi, hogy nemcsak kifejezett problémák esetében forduljanak szakemberhez, hanem sokkal több kérdésben, döntésben kérik egy coach segítségét.

4. Az elmúlt években tovább folytatódott a digitális fejlődés, amelyet ebben az évben a koronavírus jelenléte fénysebességre kapcsolt. Ezt természetesen az is támogatja, hogy az elmúlt évek során a technikai eszközök használatában gyakorlott Y generáció (25-40 évesek) átvette a legnépesebb szegmens címet.

Ezen két fundamentális változás megjelenik abban, hogy a coaching beszélgetések egyre nagyobb száma valósul meg online keretek között (Zoom, Skype, Messenger, stb.). A coach számára ez szintén üzleti előnyt jelenthet, hiszen az ügyfelek bizonyítottan kevesebb alkalommal mondanak le az otthonukból megvalósuló üléseket, és a life coach szakember sem kényszerül arra, hogy sok esetben a coaching ülés bevételeinek 10-15%-át terembérlésre, közlekedésre, parkolásra fordítsa.

5. Részben a fentebb említett generációváltás következményeként a vezetők szervezethez és munkavállalókhoz fűződő viszonyában, továbbá a vezetői szerepekben, stílusokban is jelentős változás zajlott le (és zajlik napjainkban is). Olyan kifejezések, mint a „growth mindset, vagy a „coaching szemléletű vezetés” már évek óta nem hatnak újdonságként a modern szervezetekben.
Martin Seligman, a pozitív pszichológia egyik vezető alakja szerint a XXI. században a hat legfontosabb vezetői képességből már több, mint négy az érzelmi intelligenciához köthető.

A coaching eszközök vezetésben történő használata, vagy egy coach segítsége a vezetés során egyre inkább megszokottá válik, amennyiben a vezetők és rajtuk keresztül a cégek szeretnének versenyképesek maradni.
Miért is? Többek között azért, mert az intézményi és a szakmai edukáció során jelenleg ezen, fejlődés szemlélet alapú eszközök oktatása és elsajátítása még igencsak gyerekcipőben jár, miközben az igény a produktivitás fokozása érdekében valóssá vált, és olyan fontos „számokra” gyakorol kritikus hatást, mint pl. a fluktuáció, amely a vállalatok egyik legnagyobb humán költségtényezője.

Ennek köszönhetően a vállalatok egyre nagyobb százalékban alkalmaznak coachokat, akik munkája már régóta pozitív megtérülést mutat a vállalat által a coachingba fektetett erőforrásokhoz képest.

Amennyiben Te is szeretnél a jövő egyik legigényeltebb humán szakmájában, coachként dolgozni, akkor várunk szeretettel Moduláris Coach képzésünkön!