A tréningvezetés, mint a jövő szakmája


Miért lehet a tréningvezetés jövő szakmája? 

Jack Ma-val, az Alibaba internetes portál alapítójával 2018-ban Davosban,
a Világgazdasági Fórum során interjút készítettek, a jövő oktatására vonatkozóan.

 

Azt állította, hogy a jelenlegi oktatási rendszerünk gyökeres változáson kell,
hogy keresztül menjen, mert a tudás alapú oktatással az emberek
hatalmas hátrányba kerülnek 20-30 év múlva a robotokkal szemben.

 

Szerinte a következő értékekre lenne szükséges fókuszálnunk
a fiatalok oktatása során:

- emberi értékek, hit,
- független, kritikus gondolkodás,
- csapatmunka, másokkal való törődés,
- sport és művészetek,
- valamint minden olyan érték, amely megkülönböztethet minket a gépektől.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, akkor olvasd tovább hírlevelünket!

 

Az általunk igencsak kedvelt IKIGAI mellett a legtöbb, új kiadású önismereti és önfejlesztő könyv, amely a hozzánk illő munka felfedezésében nyújt segítséget a hagyományos kérdések mellett (miben vagyok kiemelkedő, mire nyílik valós lehetőségem, mihez van tehetségem, miben érzem a szenvedélyt, stb.), már szinte alapfeltételként szabja meg a jövőbeli, valódi hivatásunk megtalálásakor azt, hogy „nem lehet kiszervezni a fejlődő világba, és nem tudja elvégezi egy robot sem”.

A trendkövetők szerint többet változunk a következő 20 évben, mint az elmúlt 300-ban. Gerd Leonhard futurológus szerint még ez is inkább alá-, semmint fölébecsült érték.

„A gondoskodó, törődő szakmák, tevékenységek jelentősége felértékelődik” állítja szintén Daniel Markovits, a Yale Egyetem jogi karának professzora. Folyamatos alkalmazkodást, tanulást és hatalmas rugalmasságot igényel a rohamos digitalizáció, a mobilizáció (hordozható komputerek vesznek körbe mindenhol), a képernyősítés (aminek csak lehet kijelzője lesz), az adattá válás, a virtualizáció (amit csak lehet virtuálissá teszünk), a robotizáció, az automatizáció, és ezen felül a járvány felgyorsította a munkavégzés színtereinek megváltozását is.

Szerinte a tréning és coaching kompetenciák ereje és jelentősége évről-évre nő, és aki nincs ezek birtokában, nem tud együtt menni a változásokkal, és főleg nem tud stabil maradni, illetve a környezetére megtartóan, esetleg felemelően hatni.
Ilyen kompetenciák:
- A bizalom és közelség kialakítása a másik emberrel,
- a jelenlét, az aktív hallgatás,
- a hatásos kérdezéstechnika,
- a direkt, világos, érthető, tiszeletteljes kommunikáció,
- a tudatosság, a lényeglátás, a több oldalról megközelítés,
- az összefüggések feltárása,
- az akciótervek készítésének elősegítése,
- a célkitűzések helyes megfogalmazása,
- a végrehajtásukhoz szükséges erőforrások beazonosítása,
- a másik ember fejlődésének, felismeréseinek, előrelépéseinek facilitációja.

Szóval, bárkit is kérdezünk meg azon emberek, szakértők közül, akik a jövőt, a jövőben meglévő lehetőségeket kutatják, szinte ugyanazon választ adják számunkra.
Két utat látnak, amelyen elindulhatunk, amennyiben karrierválasztásban, vagy váltásban gondolkodunk, és olyan munkát szeretnénk, amelynek piaca is lesz a jövőben: az első kalapba az IT-vel, robotikával, technológiával foglalkozó hivatások kerülnek, a második viszont a humán területet, az embert, és annak életminőségének, életkörülményeinek fejlesztését, és a segítségnyújtást helyezi a középpontba.

Most még nem késő felkészülni a jövőre és megfelelő döntést hozni! A Covid vírus karanténja alatt már megtapasztalhattuk, hogy a technológiai megoldások milyen gyorsan képesek átvenni életünk azon részeit, ahol eddig csak kiegészítő megoldásként szerepeltek, és sajnos az is bizonyossá vált, hogy számos munkahely, állás, megélhetési lehetőség válhat akár egyik pillanatról a másikra feleslegessé, de legalábbis nélkülözhetővé.
Ezen folyamat a jövőben még inkább gyorsulni fog, és ennek kezeléséhez elképesztő rugalmasságra, felkészültségre van és lesz szükségünk, ahogyan arra is, hogy tudatos döntéseket hozzunk karrierünk, jövőnk szempontjából. Olyan hivatást szükséges választanunk, amely az ilyen változó körülmények között is olyan értékeket képvisel, amelynek jelentősége és igényeltsége felerősödik a következő évtizedekben, és így stabil lehetőséggé válik a meglehetősen gyorsan változó környezetben is.

Én, Fejes János, az életem első, munkával telt 10 évét az építőiparban töltöttem, közbeszerzési tanácsadóként és projektvezetőként. Nem volt egy mély szerelem köztem és ezen iparág között, de megélhetést biztosított és számos tevékenységeket kifejezetten élveztem. Azonban a 2008-2009-es gazdasági válság döntési helyzetbe hozott: vagy egy nagy váltást teszek és belevágok hivatásként az akkor már évek óta az érdeklődésem középpontjában álló témába (önismeret, fejlődés), vagy folytatom tovább az addigi pályámat.
Igazából szinte biztos voltam abban, hogy számomra mi jelenti az életet, a flow élményt, és mivel szeretnék igazából foglalkozni, de az ismeretlentől való félelem, és az egzisztenciális aggodalmak miatt még 2 évig húztam ezen lépést. Visszatekintve tulajdonképpen még hálás is vagyok a válságnak, a gazdasági nehézségeknek, hiszen végül kikényszerítették belőlem azt, amit itt belül igazán szerettem volna, és egyetlen pillanatra sem bántam meg azóta sem, hogy belevágtam abba a karrierbe, amely azóta is, a kihívások ellenére energiával és lendülettel tölt fel.

Elképzelhető, hogy Te is hasonló helyzetben vagy, hogy gazdasági visszaesés közvetlen, vagy közvetett hatására, esetleg bármilyen más életesemény eredményeként elgondolkodtál azon, hogy milyen tevékenységnek is szeretnéd szentelni a becses élet-idődet. Szívemből szólóan bátorítani szeretnélek, hogy vágj bele abba, amely igazán érdekes számodra, amely iránt szenvedélyt tudsz érezni!

Amennyiben a két út közül a humán területet érzed közelebb magadhoz, és szívesen választanád hivatásként mások támogatását és képzését, akkor várunk szeretettel a jelen és jövő egyik igényelt szakmájának tanfolyamán, a Team coach és Tréner képzésünkön!