Tréneri eszközök sűrűjében: milyen eszközöket érdemes magunkkal vinni mindenhová?


Szirtesi-Nagy Réka vagyok. 
Hajnali 6 óra van, éppen bepakoltam az utolsó dobozt is a csomagtartóba.
IKEA-s szatyrokban kislabdák, csinos trénerkofferekben képkártyák, LEGO és fakockák:
egy két napos tréning eszköztárának töredéke. Filcek és papírok, kártyák és post-it,
ceruzák, ragasztó, flipchart – hosszan sorolhatnánk a listát,
amely nélkül el sem indulok tréninget tartani.

 

Vajon melyik tréneri eszköz a legjobb, mi az, amit soha nem hagynék otthon,
és mi az, ami fölösleges extra a csomagomban?
Ebben a cikkben a tréneri eszközök típusairól lesz szó, némi személyes
élménybeszámolóval fűszerezve.

 

Ha kiváncsi lettél, olvasd tovább hírlevelünket!

Fogyóeszközök facilitáláshoz

Számos tematikus tréningen a résztvevők összegyűjtenek információkat, kidolgoznak koncepciókat, összeszedik a gondolataikat – ezekhez mindenképp hasznos, ha van nálunk néhány filc, és A3-as papír, post-it vagy esetleg flipchart papír.
Főszabály szerint 4-5 színű filctollat, vékonyabban író fekete vagy sötétkék filcet, valamint A3-as papírokat mindenképp viszek magammal, és gyakran bizonyul hasznosnak néhány felírótábla, és A4-es üres papír a csoportmunkához.
Ez utóbbi akkor is jól jön, ha a teremben nincsenek asztalok: a kisebb csoportok könnyen tudnak írni, vizualizálni, ezáltal a közös munka is hatékonyabb.

Képkártyák: jolly joker

Rengeteg gyakorlathoz hasznos, ha van nálunk egy csomag képkártya: legyen szó jégtörésről, ismerkedésről, bemutatkozásról vagy éppen tematikus körkérdésekről, a szabad asszociációt támogató képkártyákkal könnyen tudunk különböző gyakorlatokat beépíteni.
Például, egy konfliktuskezelő tréningen kártyák közül kiválasztani, hogy melyik jelképezi az adott résztvevő számára a konfliktust, olyan szempontokat hozhat elő, ami csak kognitív szinten nem biztos, hogy felszínre kerül. Vezetői tréningen a saját vezetői szerephez választanak a résztvevők képkártyát, így egészen más szemüvegen keresztül mesélhetnek saját magukról. 

A képkártyák között is nagyon sok féle elérhető a piacon: az általánostól a non-figuratív rajzokig, az állatos képektől a művészeti jellegű kártyákig, a rajzolt, festett vagy képeslapszerű kártyacsomagokon keresztül minden tréner megtalálhatja azt, ami számára a leginkább támogató eszköz tud lenni egy tréningen. 

Építőkockák, fakockák

A nagyobb és nehezebb eszközök táborát erősítik, mégis érdemes beszerezni egy-két csomaggal: fakockákkal nagyon sok féle együttműködést, kommunikációt, tárgyalást vagy konfliktuskezelést segítő gyakorlatot lehet beépíteni a tréningekbe.
Az építés kapcsán lehet versenyezni, együttműködni, nehezítést használni (például bekötött szemmel vagy hang nélkül építeni) és akár az is működhet, hogy skálázásra, térbeli elhelyezkedés modellezésére használjuk a rendelkezésre álló kockákat. 

Az építőkockák lehetnek natúrak vagy festettek, kisebbek vagy nagyobbak, mindig az adott gyakorlat céljához, vagy a tréning témájához lehet illeszteni a szükséges mennyiséget. Gyakran felmerülő kérdés, hogy speciális kockák kellenek-e tréningekhez, és a jó hír az, hogy elérhetőek kifejezetten tréningkockák is a piacon, azonban a gyerekjátéknak készült építő szettek is tökéletesen megfelelnek a célnak.
A legjobb az, ha olyan fakockákat szerzünk be, amelyekből tornyot is lehet építeni, mert az összes többi célra is használhatóak lesznek.

LEGO: az örök játék

Egyre népszerűbbek a LEGO alapú programok, legyen szó csapatépítésről vagy soft skill fejlesztésről, vezetői vagy munkatársi tréningekről. Számos gyakorlat létezik LEGO kockákkal, és ezeket általában nagyon élvezik a résztvevők: az építési folyamat során van lehetőség elmélyülni vagy éppen kapcsolódni, a végeredményre sokszor nagyon büszkék, és a tréningen történő legózás kizökkenti a résztvevőket a mindennapokból. Nálam mindig van egy doboz LEGO, és nagyon sokszor mentett meg akkor, amikor hirtelen kellett ötlet egy tréningen egy jó átvezető gyakorlatra.

Eszköz nélkül?

Az eszközök akkor működnek igazán jól, ha a tréningen valóban csak eszközök: a valódi figyelem, a felismerések megfogalmazása, a közös élmény és a résztvevőkkel való kapcsolódás elengedhetetlen, és az eszközök ezek elindulását, de nem teljes megvalósítását tudják támogatni.
A képkártyáról mesél a résztvevő, de a lényeg nem a kártya, hanem amit mesél, és ahogyan mesél: hiszen ilyenkor bármiről beszél is, valójában saját magáról beszél. Az építmény létrehozása egy izgalmas folyamat, és tanulni belőle akkor lehet, ha utána reflektálunk arra, amit megéltünk, tapasztaltunk, felismertünk, és tovább tudjuk gondolni a mindennapi munkára nézve. 

Így az összes eszköz között a legjobb és legfontosabb maga a tréner: a figyelme, lelkesedése, kérdései, támogatása.

Amennyiben szeretnél trénerként kipróbálni és megtapasztalni offline, online eszközöket, akkor várunk szeretettel team coach és tréner képzésünkön!