Amikor a jégtörő nem töri, hanem vastagítja a jeget

 

Amikor a jégtörő nem töri, hanem vastagítja a jeget.
Szirtesi-Nagy Réka
vagyok, a Team coah és Tréner képzés vezető oktatója.

 

Hamarabb tartottam tréninget, mint hogy végeztem volna trénerként,
így az én utam meredeken indult, és voltak benne sziklás részek, szakadékok,
bozótos és teljesen sík terep is.

 

Még ma is emlékszem az első tréningemre, vidékre mentem,
és a csoport sem vett részt korábban tréningen,
így mindannyian kicsit meg voltunk ijedve,
hogy mi fog pontosan történni.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Én már hetekkel korábban készültem, gyakorlatokat keresgéltem és próbáltam elképzelni, hogy milyen lesz a csapat, lázasan pörgettem a fejemben a lehetőségeket és izgatottan hívtam telefonon az akkori munkatársamat, hogy vajon tényleg képes leszek-e erre.
Ez utóbbi része a történetnek - vagyis a gyakorlatok keresgélése és az izgatottság - mind a mai napig jelen van az életemben, pedig azóta több száz tréninget tartottam már.

Nagyon örülök az izgatottságnak, izgulásnak, lámpaláznak, mert lehetővé teszik, hogy alaposan felkészüljek a tréningjeimre, valóban odafigyeljek a csoportra. További előnye még, hogy a sok készülésnek köszönhetően erős improvizációs készségekre tettem szert.
Még soha nem tartottam pont azt a forgatókönyvet, amit megterveztem, és az sem fordult elő, hogy kétszer pont ugyanazt a tréninget vezettem volna, még akkor sem, amikor a tematika és a menetrend esetleg szó szerint megegyezett egy korábbival. Sokszor hetekkel a tréning előtt elkezdek készülni, összeírni koncepciókat és gyakorlatokat, és mégis a tréning előtti napon jön egy újabb impulzus, ami miatt átírom, újragondolom a programot. Sőt, arra is van példa, hogy a tréning reggelén vagy a tréning közben történik valami, ami behív egy másik megközelítést, gyakorlatot, eszközt.

Trénerként abban hiszek, hogy a csoportra való ráhangolódás, az ő igényeikre való reagálás, a valódi figyelem és a rugalmasság adja a tréningek értékét és hasznosságát. Ehhez arra van szükség, hogy nagyon széles látókörrel rendelkezzünk, sok saját élmény legyen mögöttünk és rengeteg gyakorlatot ismerjünk, amikből utána jól tudunk tanulási lehetőségeket, kereteket teremteni.
A csoport, mint tanulási közeg nagyon sokat ad hozzá az egyének fejlődéséhez, így különösen fontos, hogy felismerjük a csoportdinamikai jelenségeket, és legyen ötletünk arra, hogy ezt miképp fogjuk a résztvevők előnyére, hasznára fordítani.
Az én bizonyos első tréningemen ez húzott ki a rettenetes csávából, amelybe már a tréning első perceiben belekerültem: velük együtt én is féltem, és azáltal, hogy ezt asztal fölé tudtuk tenni, kioldódott a feszültség a csoportból.

Hogy mi történt pontosan? Nagy lelkesen előkészítettem egy jégtörő gyakorlatot, de annyira nem sikerült jól tálalni, hogy nemhogy a jég nem tört meg, de a hangulat is megfagyott: a feltett kérdéseimre meg sem szólaltak, síri csendben ült velem szemben 14 ember, és hirtelen senki nem tudott mit reagálni (beleértve engem, a trénert) a kialakult feszült csendre.
A megoldás az lett, hogy eszembe jutott visszatükrözni, amit tapasztalok, és sikerült egy megfelelő kérdést feltennem, amelyre a résztvevők nyitottak lettek, válaszoltak, elkezdtek beszélni, és végül egy olyan tréningnap lett belőle, amelyből én is számos tapasztalattal és tanulsággal gazdagodtam.

A nemsokára induló tréner képzésünkön egyrészt szemléletet adunk át, másrészt pedig konkrét eszközöket és gyakorlatokat. Felkészítünk Téged az olyan helyzetek kezelésére is, amikor fagyott a hangulat és azonnali "kizökkentésre" van szükség.

A saját tapasztalás elengedhetetlen a hitelességhez, így nagyon sokat játszunk, kísérletezünk, kipróbálunk különböző gyakorlatokat és ezekre reflektálunk, hogy a tanulságok beépüljenek és legközelebb magabiztosság, kíváncsiság vagy jó gyakorlat formájában újra előkerüljenek.

Ha szeretnél Te is felkészülten támogatni csoportokat tréneri eszközökkel, akkor várunk szeretettel komplex Team coach és Tréner képzésünkön.