Az értékes munkahelyek 10 bástyája - Miben rejlik a munkáltatói élmény esszenciája?


Be kell rendezkednünk arra, hogy ma már egyik válság éri a másikat.
Ki sem jövünk az egyik változás okozta újratervezésből, 
már nyakunkon egy újabb megoldandó feladat.
A jelenlegi gazdasági körülmények ismét jelentősen feladják a leckét.

 

Legyünk HR-esek, az ügyvezető jobbkezei, marketingesek
vagy kommunikációs területen dolgozók, mindannyiunknak magabiztosan kell navigálnia
a most igazán érezhető VUCA környezetben.

 

Bármilyen társadalmi, szociális vagy gazdasági nehézség is jöjjön,
ma már anélkül is felkészültnek kell lennünk, hogy előre tudnánk, 
mi vár ránk a következő pillanatban.

 

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat az alapvető tényezőket és legfontosabb pilléreket,
melyekkel hosszútávon és eredményesen, ráaádásul válságállóan tudunk
elkötelezett és motivált munkaerőt építeni.


 

1.  Világos és szerethető vízió, inspiráló vállalati célok

Mindenki számára fontos, hogy értse a munkavégzésének célját, és lássa annak  eredményét. Ahhoz, hogy a mindennapok során értelmet nyerjenek a munkaórák, a munkavállalóknak nemcsak ismerniük kell a szervezet célkitűzéseit, de tudniuk kell azonosulni is vele. 

Képesnek kell lennünk lefordítani számukra, hogy a munkájukkal miképp járulnak hozzá a vállalat sikerességéhez. Ehhez összvállalati szinten kell megfogalmazni egy olyan egységes jövőképet, amely mögé - stratégiára, célokra és feladatokra lebontva - a kollégák is be tudnak állni.

 

2.  Vállalati értékek, munkamorál és céges kultúra

Ha megvan, hogy MIT és MIÉRT akarunk elérni, akkor a HOGYAN a következő feladat:  milyen értékek mentén, milyen munkamorált követve és milyen tényezők mentén dolgozunk. 

Ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a kollégákból, képesnek kell lennünk egy olyan támogató környezet kialakítására, amely együttműködésre és hatékony munkavégzésre ösztönzi őket.

 

3.  Vezetői attitűd és példamutatás

A vezetők az egyik legfontosabb stratégiai bástyái egy szervezetnek. Ha ők értik a vállalat legfőbb céljait, le tudják azt fordítani, tudják képviselni az értékeket, megfelelően kommunikálnak és inspirálóan hatnak a csapatokra, akkor jó irányba építkezünk. Veszélyhelyzetben fontos, hogy összezárjunk. 

Ha a vezetők “rendben” vannak, akkor nehéz környezetben is magabiztosan tudják navigálni a csapataikat. Az elköteleződés növelésben és a munkavállalói élmény megteremtésében a felsővezetésnek és a teljes vezetői rétegnek kulcsfontosságú szerepe van.

 

4.  People first

Egy szervezet legértékesebb bázisa maguk a munkavállalók. Ők kell legyenek a legfontosabbak. Tőlük függ a cég eredményessége. Ha a kollégák szeretik a céget, kedvelik és hisznek az általuk nyújtott termékben és szolgáltatásban, akkor hitelesen képviselik a márkát és a fogyasztók számára is annál vonzóbbá tudják tenni azt. Ők a cég első számú nagykövetei, akár munkaerő toborzásról, akár a termék vagy szolgáltatás népszerűsítéséről van szó. 

Amennyiben odafigyelünk az emberek valódi igényeire, bevonjuk őket, és közösen gondolkodunk, az meghozza a gyümölcsét. Nélkülük csak elszigetelt elefántcsont tornyot tudnak építeni a felsővezetők.

 

5.  Transzparencia és információ

A gyorsan változó környezet, a felgyorsult világunk és a már szinte követhetetlen információáradat soha nem látott bizonytalanságot szül. Egy ilyen helyzetben a vállalatok lépnek elő az egyik leglényegesebb információbázissá. Fontos, hogy rendszeres és transzparens belső kommunikációval megbízható hátteret nyújtsunk a munkavállalóinknak. Ez számukra is megnyugtatóbb közeget és nagyobb koncentráltságot tesz lehetővé.

 

6.  Internal first

Mindig belülről építkezünk kifelé. Megnézzük, hogy milyen adottságokkal rendelkezünk, és min szükséges fejlesztenünk. Csak akkor kommunikálunk kifelé, amikor az alapvető belső folyamatokat a megfelelő mederbe tereltük, és kizárólag azt kommunikáljuk, ami őszinte és a valóságot tükrözi, bátran kiemelve a fejlesztendő területeket is. 

Ez az egyetlen hiteles és eredményes út, akár munkavállalói elköteleződést, akár munkáltatói márkát akarunk építeni.

 

7.  Véleményvezérek

Egy nyitott és emberközeli menedzsment nem akar mindent egyedül kitalálni és eldönteni. Kérdez, bevon és folyamatosan kommunikál a kollégákkal. Ennek az egyik leghatékonyabb módja, ha kialakítunk egy olyan belsős, aktív influencer csoportot, akikkel rendszeresen lehet konzultálni az aktuális ügyekről. 

A folyamatos párbeszéd kölcsönösen közelebb hozza az álláspontokat. A munkavállalók bevonásával az ő szempontjaik is beépíthetőek, és megvilágítva egy-egy döntés hátterét, ők is könnyebben fogadnak el egy-egy népszerűtlenebb, de szükséges intézkedést.

 

8.  Változásmenedzsment jelentősége

A jelenlegi környezetben a versenyképesség megőrzése kulcsfontosságú tényező. Minden szempontból jövőt álló szervezetet kell építeni, és ennek számtalan megoldása lehet, de bármilyen opciót is válasszunk, az út transzformáció(ko)n keresztül vezet.

Ha egy cég átalakuláson megy keresztül, akkor a változáskezelésre is megfelelő időt és energiát kell szánni, különben a változással kapcsolatos ellenállás felemészti az erőforrásokat.

 

9.  Generációs különbségek

Jelenleg 4 generáció dolgozik együtt a munkaerőpiacon. A munkavállalók egyre nagyobb százalékát teszik ki az Y generációs munkavállalók. A baby boomerek nyugdíjba vonulása elkezdődött, és már érkezik a Z generáció is. 

A jövő vezető nemzedéke merőben más mentalitással van jelen a munkaerőpiacon és egyre nagyobb méreteket öltenek a generációs képességek. A tanulási és adaptációs képesség itt is nagy erény, és bizony oda kell figyelnünk arra, hogy mindegyik generáció némileg másként működik, így nekünk is diverzifikáltan kell gondolkodnunk.

 

10.  Fejlesztések és testi/mentális wellbeing

Egy erős munkavállalói fókusszal rendelkező cég esetében a kollégák minőségi képzése és jólétének támogatása ma már alapvető tényező. Az extrán magas leterheltség, a szoros határidők és a felgyorsult tempó mellett korábban is sok szervezet igyekezett stresszkezelő megoldásokkal segíteni a munkavállalóit, de a járványhullám, az új munkarendek, a fokozott burn-out és az elszigetelődés veszélye miatt egészen új dimenziók nyíltak meg a wellbeing programok piacán. 

Mindemellett azonban elsődlegesen az a fontos, hogy a kollégák valódi testi és mentális igényeire adjunk válaszokat, fejlesszük őket a jövő szempontjából fontos kompetenciákra és reális terhelésnek tegyük ki őket. Minden más csak ezután, és igényfelmérés alapján következzen.

Adott ugyanis egy igen volatilis és nehezedő munkaerőpiac, ahol ezerféle trend zajlik egyszerre. Ebből a helyzetből azok a cégek és munkatársak fognak nyertesen kikerülni, akik ezekből a változásokból képesek lehetőséget kovácsolni. 

Magyarországon 2017 óta egyedülálló munkavállalói élmény szakértő képzésünkön mindezekről részleteiben is tanulhatsz. Képzésünk során naprakész tudással, válságálló kompetenciákkal és gyakorlatok megosztásával készítjük fel hallgatóinkat a jövő szervezeteinek építésére.
Ne maradj le a legújabb trendekről, tanulj a terület tapasztalt szakértőitől és csatlakozz tudásmegosztó közösségünkhöz.

Várunk szeretettel az Employee experience szakértő képzésünk következő szemeszterében!