Az érzelmi intelligencia szerepe a munkavállalói élményben


Miért különösen fontos az employee experience szempontjából
az érzelmi intelligencia fejlesztése egy vállalat vezetői számára?


A pozitív pszichológia egyik vezető alakja, a nagyszerű író és pszichológus,
Martin Seligman kutatása alapján az igazán hatékony vezető
az alábbi hat tulajdonsággal rendelkezik:

1. Erős sikerorientáltság és magas minőségű munka-sztenderdek
2. A befolyásolás (vezetés) képessége
3. Konceptuális gondolkodás
4. Analitikus szemlélet
5. Kezdeményező készség a kihívásokkal szemben (példamutatás)
6. Önbizalom

 

A kutatás megállapította, hogy a felsorolt hat készségből négy az érzelmi intelligenciához köthető, összesen csak kettő (konceptuális gondolkodás és az analitikus szemlélet) köthető erősebben az intelligenciához, intellektushoz. Talán nem újdonság számunkra, hogy azon vezetők, akik az érzelmi intelligenciájukat magas szintre fejlesztették, lényegesen hatékonyabbnak bizonyulnak több szempontból is.
Az általuk megteremtett támogató atmoszféra és szemlélet nemcsak jobb teljesítményre inspirálja a munkatársakat, hanem olyan biztonságot és megértést sugároz a szervezet egészében, hogy a dolgozók a hibázástól és annak nem megfelelő kezelésétől kevésbé tartva teljesebben használják fel kreativitásukat. Ilyen jellegű közegben nemcsak az egyén teljesítménye, mérőszámai mutatnak általánosságban fejlődést, hanem a csapatmunka, a csapatok közötti kommunikáció is javul.

A vezetői tudományok (leadership) egyik meghatározó kutatója, Wallace Bachman megállapítása, hogy az Amerikai Haditengerészet tisztjeinek viselkedésében (a kiképzésük részeként rendszeresen fejlesztik az EQ-t) igen erősen jelenik meg a pozitív, motiváló attitűd, az együttérző viselkedés illetve az empátia, és ezen keresztül teremtenek egy bizalommal teli, elfogadó légkört, melyben a beosztattjaik egyénként és csapatként lényegesen erősebb teljesítményt nyújtanak. Katonatisztekről beszélünk...

Amennyiben egy vállalat elhatározza, hogy az employee experience-t nem csak felszínesen szeretné megvalósítani vagy továbbfejleszteni, és arra törekszik, hogy valódi, őszintén minőségi élményt nyújtson a szervezetben történő munkavégzés, mindenképp energiát szükséges fektetni a szervezet több szintjén tevékenykedő vezetőinek képzésére. A legmodernebb belső képzéseket kialakító vállalatok, (pl. Google) sok esetben a mindfulness, a Tudatos jelenlét pszichológiájának módszertanát alkalmazzák az érzelmi intelligencia fejlesztését célul tűző tréningeknél.

Mivel saját, többéves tapasztalatunk is megerősíti, hogy a mindfulness eszköztára igazán hatékonyan képes fejleszteni az érzelmi intelligenciát, és együttérzőbbé, megértőbbé és empatikusabbá formálni a szervezet bármely tagját, úgy döntöttünk, hogy az employee experience szakértő képzésünknek is tartalmaznia kell ezen elméletet és metodikát, hiszen a célunk az, hogy a leendő szakértők képesek legyenek valódi, minőségi munkavállalói élményt kialakítani a szervezetekben.
A képzés ezen részében megismerkedünk a mindfulness módszertanára épülő érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségeivel, mely magában foglalja

- a bennünk felbukkanó érzések kezelését,
- az érzelmi intelligencia és a döntéshozatal kapcsolatát,
- mások érzelmi állapotának felismerését, az ahhoz való minőségi kapcsolódásnak és fejlesztésének módszereinek elsajátítását, valamint
- a megértési, együttérzési, illetve a motivációs empátia fejlesztésének gyakorlatait.

 

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!