Connection generáció? FoMO?


A szervezeteken belüli együttműködésben egyre nagyobb kihívásokat
jelentenek a generációk közötti különbségek.


Az eltérő világlátásából, életszemléletből, érték- és preferencia-skálából
fakadó differenciák megjelennek a munkahelyi közösségekben is.

Mit tehetünk ezen problémák megoldása érdekében
coaching szemléletű munkavállalói élmény szakértőként?

 

Amikor a munkaerőpiacra nézünk, több korosztállyal találkozunk. Ezeknek a munkavállalóknak pedig a kellemes munkahelyi légkör, és a hatékony munkavégzés érdekében meg kell tanulniuk együtt dolgozni.

Számos kutatás igazolja, hogy az eltérő generációkba tartozó munkatársak nehezebben találják meg egymással a hangot, mely kihat a munkahelyi együttműködés hatékonyságára is. A felgyorsult, digitális és gyorsan változó világunkban a babyboomerek nyugdíjkorhatárának kitolása, és ezáltal az aktív, munkával töltött évek megnövekedése, valamint a Y-, Z-generációs fiatalok dinamikus és magabiztos előretörése következtében az elmúlt években jelentősen megnövekedett a generációs különbségekből adódó problémák száma. Munkahelyek ezrei szenvednek napi szinten a munkafolyamatok és a kommunikáció elakadásától, hiszen a generációk a legtöbb esetben még csak egy nyelvet sem beszélnek.

Az idősödő korosztályra egyre nagyobb teher hárul. Elvárás, hogy eddigi tapasztalataik és szaktudásuk dacára lépést tartsanak az új irányokkal, trendekkel és folyamatosan képezzék magukat. A fiatalabb generációk pedig türelmetlenek és mindent rögtön, azonnal akarnak. Eltérőek az igényeik a karrier-elképzelésben, a munkavégzésben és más ingerkörnyezet inspirálja őket. Eltérő vezetői működést preferálnak, más a változáshoz, illetve a tanuláshoz való hozzáállásuk, és egészen mást jelent számukra maga a munka fogalma is. 

A feladatunk, hogy a generációs különbségekből fakadó kölcsönös ellenállást együttműködéssé kovácsoljuk, növelve ezzel a versenyképességet, a produktivitást, a hatékonyságot és az eredményességet.

A tanfolyamunk során - a klasszikus, születési évszám szerinti besoroláson túl (X, Y, Z) - egyéb generációs kategorizálásra is kitérünk.
Ilyen például a C-generáció, melyben a ‘C’ betű a connection (kapcsolat) szót jelöli. Ebbe a besorolásba tartoznak ugyanis azok az abszolút kütyühasználók, akiknek az élete az interneten zajlik, és előszeretettel adnak a netes közösség véleményére. Ők nem születési év szerint kerülnek a csoportba, hanem bizonyos viselkedési minta alapján. Ismertetőjelük, hogy folyton online vannak, és ehhez minden platformot felhasználnak. Állandó médiafüggőségben élnek, és rutinosak a multitaskingban. Ők azok, akik szinte csak online tájékozódnak, online vásárolnak és internetes vélemények alapján választanak termékeket és szolgáltatásokat. Megállás nélkül kommentelnek, megosztanak és informálódnak. Minden korosztályban megtalálhatóak, de döntő többségük azért Y- és Z-generációs. Azok a lelkes babybommerek és X-generációsok tartoznak még ide, akik nemrégiben fedezték fel az interneres világ végtelen lehetőségeit, és mint egy kis kamaszt, alig lehet lekapcsolni őket a számítógépről vagy a telefonjukról.

A Google külön elnevezést használ a C-generáció fiatalabb tagjaira: ők a YouTube-generáció. Hívják őket szelfi-generációnak is: ez a csoport a valóságban is videómegosztókon és közösségi felületeken fogyaszt tartalmat. Ezek a felületek is nagyon addiktívak, van is már rá egy külön kifejezés, a FOMO-jelenség (Fear of Missing Out), ami a körülöttük történő eseményekről való lemaradást és az ettől való félelmet jelenti.
Számukra már a Facebook is kezd elavult lenni, körükben az Instagram, a Snapchat és a TikTok a menő. Ennek a generációnak szüksége is van arra, hogy mindenhol jelen legyen. Rendkívüli módon adnak a közösségek véleményére és csakis ajánlások alapján vásárolnak és kedvelnek meg márkákat, vagy munkahelyeket. A netes influencerek véleménye a legmeghatározóbb számukra (menő arcok, személyek, híres emberek, akik ismertek a közösségi médiában).
Az ő eltérő világszemléletük jelentős problémát okoz a munkahelyekre jellemző jelenlegi munkamorálban. Az elkövetkezendő időszakban nagyon meghatározó lesz, hogyan lehet ezt a két, jelenleg merőben eltérő világot egymáshoz közelíteni. 

A generációs különbségek területét éppen ezért nem, mint probléma, hanem mint lehetőség közelítjük meg. A képzésben a generációk sokszínűségében rejlő előnyök feltérképezésére és kiaknázásának oktatására fókuszálunk. A fentieken túl átbeszéljük, hogy mi az a generációs csapda, milyen potenciál rejlik a diverzitásban, és hogyan tudunk egy-egy hátránynak tűnő helyzetből lehetőségeket és erősségeket kovácsolni.

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!