Kiváncsi vagy, hogy mitől lesz igazán gyakorlatias a trénerképzésünk?


A trénerek képzése egy különösen izgalmas műfaj: egyszerre fontos
az elmélet és gyakorlat, a saját élmény és önreflexió, a támogatás és kihívások.

 

A résztvevőket folyamatosan bátorítjuk a komfortzónából való kimozdulásra,
már a tanfolyam első napjától kezdve.

 

Képzésünket úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben
gyakorlati megközelítéssel, 
és a szükséges elmélet hatékony feldolgozásával 
valósuljon meg.

 

De milyen lépéseken keresztül valósítjuk meg ezeket?

 

Ha kiváncsi vagy, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Forgatókönyv készítés

A résztvevők a képzés elején kiválasztanak egy témát, amely közel áll a szívükhöz, amelyben nagy kihívást látnak, és ebben a témában elkészítenek egy-egy tréning forgatókönyvet.

Minden résztvevő más témát dolgoz fel, így az elkészülő anyagok több területen használhatóak lesznek. A forgatókönyv elkészítéséhez a mentoruk támogatást nyújt, visszajelzést ad, gyakorlatokat és elméleti blokkokat, olvasnivalót, videókat javasol igény szerint.

A tanfolyam végén az elkészült anyagokat az összes résztvevő megkapja, így mindenki annyi forgatókönyvvel lesz gazdagabb, ahány hallgató része a képzésnek (ezen felül a trénerek is biztosítanak forgatókönyveket).

 

Tanulópárok

A tréning elején, a témaválasztás után a résztvevők tanulópárt is választanak, ők együtt fognak készülni, dolgozni, tanulni a képzési alkalmakon kívül is. A tanulópárok támogatják egymást a forgatókönyv készítésben, és gyakorlatok kialakításában és levezetésében is. Tapasztalataink szerint ez remek kiindulópontja lehet egy értékes network kiépítésének, így bátorítjuk a tanulópárok személyes találkozását is.

Jégtörő, energizáló, lezáró gyakorlatok facilitálása

A második alkalomtól a tanulópárok együtt vagy külön-külön (ez egyéni preferencia kérdése) rövid gyakorlatokkal készülnek, azokat levezetik és visszajelzést kapnak rá. Ezen feedback-ek nem csak a gyakorlat tartalmára, hanem sokkal inkább a módszertani elemekre, vezetési és kommunikációs stílusra vonatkoznak. A visszajelzések minden esetben megerősítő vagy építő jellegűek, így a résztvevők könnyen be tudják fogadni és akár beépíteni azokat.


Tapasztalati tanulás

Meggyőződésünk, hogy az igazi mély tanulás sokszor a személyes tapasztalatokra való megfelelő reflektálásból tud megszületni, ennek megfelelően képzésünk 80%-ban gyakorlatorientált, és sok-sok önreflexióra ad teret.

Módszereinkkel támogatjuk az eltérő tanulási preferenciáknak megfelelő fejlődést: tudjuk, hogy nem mindenkinek elég hallani vagy látni valamit, sokan meg kell tapasztaljanak egy jelenségeket ahhoz, hogy utána arról érdemben tanulni tudjanak.

Az olyan fontos fogalmakat, mint a csoportdinamika, az ellenállás, vagy a történetmesélés hatása, tapasztalati úton sajátítják el a résztvevőink.
 

Mentorálás

A vezető trénerek mentorként a képzés során végig jelen vannak, hallatóink kérdezhetnek tőlük a tananyag, a gyakorlatok vagy a forgatókönyv kapcsán. Emellett egyéni és csoportos mentoring alkalmakat is tartunk, valamint alkotunk egy közös messenger csoportot, ahol a felmerülő kérdésekre kapnak választ hallgatóink. Résztvevőink már a tanfolyam ideje alatt is tartanak workshopokat, programokat. Ebben az esetben felkészülésüket támogatjuk, visszajelzést adunk rá.
 

Az elmélet feldolgozása

Némely résztvevő számára fontos a struktúra és az elmélet a tanulás során, ebből fakadóan számos tananyag részt, mint például az alkalmazható gyakorlat típusokat, a tanulási stílusokat vagy a különböző fejlesztési formákat fontos megismerni elméleti oldalról is.
Azt is hisszük, hogy az elméletet nem feltétlenül egy prezentáció formájában a legjobb átadni, hanem sokkal kreatívabb és mozgalmasabb módszerekkel: például, egy kiállítást rendezni az egyes elemekből és a csoportot végigvinni a kiállításon, miközben a tréner idegenvezetőként elmondja a fontosabb pontokat, vagy éppen egy térbeli skálán állítások formájában feldolgozni bizonyos elméleti részeket.


Szituáció és esetfeldolgozások

A képzés során rengeteg esetet mesélünk el a több ezer órányi tréning praxisunkból: ezek között vannak sikertörténetek, emberileg vagy csoportdinamikailag nagyon nehéz helyzetek, szakmailag izgalmas kihívások vagy éppen nagyon kínos sztorik.

A (természetesen név nélkül, felismerhetetlen formában) megosztott eseteken a résztvevők azért dolgoznak, hogy amikor ők szembesülnek hasonlóval, akkor már rendelkezzenek ötletekkel, megoldási lehetőségekkel. A legtöbb helyzetnek nem csak egy jó megfejtése van, mi pedig bátorítjuk az eltérő megoldásokon való gondolkodást, sőt, az egymástól különbözően működő hallgatóink rengeteget tudnak ilyen formában egymástól is tanulni.
 

A vizsga

Korábbi hallgatóink szerint a záróvizsga az egyik leginkább komplex és tanulságos része a képzésünknek: a képzés első napján indul, a témaválasztással, és a többi alkalom is folyamatosan hozzátesz valamit. Maga a vizsgaalkalom tartalmaz egy konkrét esetfeldolgozást, valamint egy önreflexiós tesztet, amely során a saját tanulására és tréneri működésére tud minden egyén reflektálni.
A vizsga része egy gyakorlat gyűjtemény felállítása is, az alábbi módon: minden résztvevőnek hoznia szükséges három, számára kedves gyakorlatot leírással. Ezen gyakorlatok összességét a hallgatók magukkal viszik az eseményt követően.


Különleges elemek a képzésben

A fentieken túl számos olyan eleme van a programnak, ami igazi élményt ad a résztvevőknek: a személyes alkalmakon kerettörténetbe ágyazott programokkal dolgozunk, élménypedagógiai játékokkal, mint például egy különleges dob vagy egy szivárvány-ernyő, amellyel egy múzeum kertjében játszunk.

Megmutatjuk a tanulási élmény alkotásának egyszerű lépéseit egy tervező vászon formájában, és igazán kihasználjuk a teret, amelyben éppen vagyunk: a résztvevők ötleteket és szimbólumokat keresnek például a Ráday utcában vagy a Duna parton.

A képzés során nem csak megtanítunk ismereteket és gyakorlatokat, hanem a lényegi hangsúlyt a személyes tapasztalásra, az élményekre és a közösségi tanulásra helyezzük.


Amennyiben Te is szeretnél professzionális team coachként és/vagy trénerként sikeres karriert indítani, vagy továbbfejleszteni meglévő karriered, akkor várunk  szeretettel a team coach és tréner képzésünkön!