Ikigai a Life coachingban


vagyis minden nap felkelni, tudva, hogy értelmet,
folyamatos fejlődési lehetőséget és örömöt találunk mások segítésében.

 

Az Ikigai japán kifejezés, amely azt az életfilozófiát és célt fogalmazza meg,
hogy az egyén megtalálja, amiért érdemes élnie, ami értelmet ad a mindennapjainak.

 

 

Képzési rendszerünk legutóbbi fejlesztését követően
a START-Moduláris coach és tréner tanfolyamunk
már nyolc modult és képzési részt tartalmaz, amelynek oktatási folyamatába
integráltuk az Ikigai nyolc területét. A tanfolyamunk azon moduljait,
amelyek life coaching szakmára készítenek fel, az alábbi területekhez társítottuk:

 

Hivatás – Hivatás és Karrier modul
Amire a világnak szüksége van – Emberi Kapcsolatok modul
Amiben jól érzed magad – Testtudatosság modul

 

A Netflix műsorkínálatában nemrég felfedeztünk egy dokumentum sorozatot,
„Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai” címmel.
A kék zónák Földünk olyan részei, ahol az emberek a legtovább élnek, méghozzá úgy,

hogy közben képesek megőrizni egészségüket olyan életkorban is,
amelynek megéréséről mi csak álmodozni szoktunk.

 

A sorozat epizódjaiban a készítők teljeskörűen utánajárnak, hogy az itt élő emberek
milyen konkrét körülményeknek köszönhetik vitalitásukat.

Talán nem árulok el nagy titkot, hogy bár ezen zónák Földünk egymástól
eltérő részein találhatóak, mégis az ott élő emberek hasonló
szokásaiknak és életfelfogásuknak köszönhetik,
hogy egészségben megélt életkoruk messze meghaladja a világátlagot.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

Miközben ezek az idős mosolygós emberek megosztják tapasztalataikat és azt, hogy szerintünk minek köszönhető magas életkoruk, derűjük és egészségi állapotuk, többször is kiemelik, mennyire fontos szerepet kap a megfelelő munka- és hivatásválasztás, úgy általában a napi elfoglaltságuk és az abból fakadó örömérzet az életükben.
Szinte mindegyikük olyan foglalkozást űzött (vagy űz akár még kilencven évesen is!), amelyben megvalósult számukra az Ikigiai négy összetevője (légy benne jó, szeresd, legyen rá szükség, és meg tudj jól élni belőle). Sőt, a kék zónában élők nemcsak, hogy fontosnak tartják a hivatásválasztást, hanem sokan egészségük és jókedvük egyik legfőbb okaként jelölik meg azt, legyen szó akár dél-amerikai, akár japán emberekről.

 

Mi, nyugati emberek a szocializációnk során arra vagyunk kondicionálva, hogy a munkára eszközként tekintsünk, amelynek értelme, hogy a túlélésünket biztosítsa, illetve, hogy az azért kapott pénzből megvalósítsuk céljainkat. Sokan közülünk ezen továbblépve úgy fogalmaznak, hogy ez egy „szükséges rossz” az életünkben. Ettől jelentősen eltér a kék zónák lakóinak életfelfogása.

Meglátásunk szerint azonban a „ma is ki kell bírnom valahogy délután ötig .... már csak 71 nap van a szabimig ... nincs mit tenni, utálom az egészet, ez egy ilyen időszak” filózófiája nem tartható fenn túl sokáig következmények nélkül. Számtalan enyhe és jó pár erősebb, negatív, fizikai és mentális tünet és lelkiállapot ennek köszönhető: fásultság, lehangoltság, céltalanság, unottság, kedvetlenség, kiégés, és ezen sort még folytathatnánk. 

Ezzel szemben viszont a flow élmény gyakori megélése a munkavégzésünk során nemcsak ránk nézve örömteli, hanem a környezetünkben élő emberek számára is táplálóan hathat. Még számtalan indokot fel tudnánk sorolni, hogy miért lényeges, hogy a képességeinket és tehetségünket megélve, örömben dolgozzunk a napunk nagyobb részében, és ezzel ne csak a megélhetésünket biztosítsuk, hanem hogy hozzájáruljunk egy kisebb-nagyobb közösség életéhez.

 

Éppen ezért a Hivatás és karrier modulunk során a konkrét karrier coaching eszközök megosztása mellett a fő irányvonalat az Ikigai és flow élmény megteremtését elősegítő coaching megoldások képezik.
Ezek felkészítenek minket arra, hogy miképp támogassuk ügyfeleinket akkor, ha azzal keresnek meg minket, hogy nem találják meg magukat a napi munkájukban, nem látják értelmét annak amit nap mint nap csinálnak, de azt érzik, hogy ugyanazon a pályán egy másik állás sem feltétlenül jelent számukra előrelépést.

 

A sorozatban a kék zónákban élők még egy kiemelt figyelmi pontot megosztanak velünk, bár talán ez egy olyan tényező, amelyet mindannyian ismerünk: szeretettel bánjunk a testünkkel. Olyan táplálékot adjunk neki, amelytől egészséges marad, mozogjunk úgy és annyit, hogy fitt és rugalmas legyen, valamint az egyensúlytalanságokat segítsük feltárni rendszeres szűrővizsgálatokkal, és állítsuk helyre azokat életmódbeli változtatásokkal, táplálékkiegészítőkkel, esetleg orvosi segítséggel.

Testünk mindenkori állapota meghatározza az életminőségünket: egy folyamatos kilengéseket produkáló vércukorszint kihatással van a teljesítményünkre, a nemi hormonok egyensúlytalansága, izmaink ereje, ízületeink állapota elképesztően befolyásolja a hangulatunkat.

Képzésünk során a Testtudatosság modulban nemcsak annak megoldásait ismertetjük meg veled, hogy miképp lehet a testünk és megjelenésünk tudatos karbantartásával megtámogatni a különböző életterületeink fejlesztését, hanem kitérünk azon coaching módszerekre is, amelyek során a testünket aktívan használjuk.

 

Korábbi postunkban írtunk arról, hogy az utóbbi időszakban, itt a nyugati világban sajnos számos ok miatt elbizonytalanodhattunk az életkörülményeinkkel, társadalmunkkal kapcsolatban. A globális nyugtalanság, a bekövetkező klíma katasztrófa, háborúk, fegyverkezés, vírusok, gazdasági nehézségek, mind-mind itt vannak velünk hosszú évtizedek viszonylagos békéjét követően.

 

Ezen negatív események sorába illeszkedik a társadalom súlyos kettéosztottsága is, amely egyre elvadultabb formában érhető tetten szinte minden témában és területen. Rengetegen hajtogatják megállás nélkül saját igazukat és képesek ismeretlenekkel, ismerőseikkel indulattal, haraggal a szívükben a kommentmező frontjain és a gyakorlati életben is ölre menni. Ennek eredménye a konfliktusok elharapózása, az eltávolodás, a szakadék szélesedése az emberek között.

Ebből folyamatból kiutat jelenthet, ha a tudatos önismeretet alkalmazva képesek vagyunk felismerni a saját véleményünk felsőbbrendűségébe vetett hitünket, ezt követően újra megtanuljuk elfogadni mások gondolatait és nézőpontjait, és végül pedig megoldásra képesen és nyitottan beszélgető asztalhoz ülünk.

 

Ez a fejlődési folyamat azonban csakis akkor válhat társadalmi szintűvé, ha kicsiben kezdjük és legelőször magunkban, és a személyes kapcsolatainkban teszünk rendet. Van itt is mit tenni: a saját feldolgozatlan problémáink másokra projektálása vagy tudattalan tagadása, az ősrégi kapcsolati szabályrendszereink tudattalan alkalmazása, a munkahelyi stressz másokon levezetése, a megváltó szerelem várása és követelése a párunktól mind-mind az életünk részét képezhetik.

 

A kihívás tehát óriási, de egyszerűen muszáj lesz fejlődnünk, és minden erőnkre szükségünk lesz, hogy magasabb szintre emeljük közeli, majd távolabbi kapcsolatainkat és ezen keresztül hatással legyünk közösségeinkre.

 

Ez a folyamat azzal kezdődik, hogy fel- és beismerjük a problémát, és segítséget kérünk az önvizsgálathoz és az előrelépéshez. Mindehhez megfelelő választás lehet egy felkészült coach, aki támogat minket tapasztalatával, szaktudásával, gyakorlati eszközeivel és intuíciójával.

Coach képzésünk Emberi Kapcsolatok moduljában rengeteg hasznos eszközt osztunk meg Veled, hogy szakemberként hatékony segítsége legyél azoknak az ügyfeleidnek, akik kihívással szembesülnek a kapcsolataikban, de elkötelezettek a változtatás mellett.

 

Amennyiben te is vágysz arra, hogy segítőként a coach hivatásban teljesedj ki, várunk szeretettel ICF akkreditált START, valamint Moduláris life, business, team coach és tréner képzésünkön!
Szükség van Rád, legyen ez a Ikigai-od!