Miért lényeges a coach szakemberek számára az önismeretük fejlesztése?


Indítsunk egy-két példával.

 

Az első esetben tegyük fel, hogy ülés közben ügyfelünk egy olyan gondolatát, cselekedetét
osztja meg velünk, amely nagymértékben ütközik a mi értékrendszerünkkel.

Ebben az esetben elindulhat bennünk beszélgetőpartnerünkkel kapcsolatban
egy negatív gondolkodási folyamat, netán az ügyfelünk feletti ítélkezés.

 

Amennyiben ezen folyamatnak nem kerülünk ott és akkor tudatába,
akkor ezen negatív minőség formálni fogja szavainkat, kérdéseinket.
Simán bekúszhat az ülésbe az ügyfél finom terelgetésén keresztül,
és egy idő után már arra lehetünk figyelmesek, hogy a coachee-t már a saját
értékrendszerünk szerinti helyes irányba vezetjük.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

 

A másik esetben ügyfelünk esetleg egy sikeréről számol be, azonban ezen előrelépése olyan területen történik, ahol mi magunk is adott esetben sikertelenséget, nehéz érzéseket élünk meg. Ilyenkor az elménk szintén belekezdhet számtalan negatív folyamatba.

Ennek legenyhébb formája lehet az, hogy nem tudunk őszintén örülni ügyfelünknek, erősebb verziója esetén megjelenhet bennünk akár az irigység, még ezen folyamat csúcspontjaként kvázi levesszük figyelmünket az ügyfelünkről és befelé fókuszálva, a saját problémánkkal törődve kvázi „kilépünk" a beszélgetésből.

És még számtalan történet létezik az említetteken felül.

Az ilyen helyzetekkel kapcsolatban egyetlen megoldás létezik, mégpedig az, hogy saját magunk is őszintén szembenézünk az élethelyzeteinkkel és a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük, hogy harmónikusabban érezzük magunkat. Megoldjuk a problémáinkat, feloldjuk a negatív mintáinkat, és ha úgy érezzük, mi magunk is segítséget kérünk.

Milyen módszertannal tegyük ezt? Bármilyennel, ami tényleg hasznos számunkra. Tök mindegy, csak csináljuk.

Tegyünk fel jó kérdéseket magunknak, olvassunk mélyebb önismeretre inspiráló könyveket, hallgassunk önreflexióra késztető podcasteket, gyakoroljuk a pillanatát átélését, a jelenlétet, bármi megteszi, ami segít.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akár a fenti példák, akár más hasonló helyzetek soha többé nem történnek meg velünk, de azt eredményezhetik, hogy a saját megoldatlan életterületeink, belső diszharmóniánk kisebb eséllyel kontárkodnak bele egy-egy ülésünkbe, általunk vezetett coaching folyamatba.

Meggyőződésem, hogy az egyre mélyebb önismeret az ügyfélkapcsolataink minőségét is nagymértékben javítja.

Segítheti az ügyfeleinket abban, hogy nyitottabban beszéljenek a problémáikról és céljaikról, és könnyebben elfogadják a coaching folyamat során felszínre emelkedő helyzeteket, érzelmeket.

A START-Moduláris coach és tréner képzésünk összes modulja során fejlesztjük az önismeretünket és az önreflexiós képességünket, de a „Önismeret, coaching és üzletépítés” tanfolyami részben, valamint a START coach képzésünk során teljes képzési alkalmakat is ezen területnek szentelünk.

És hogy miért társítottuk az önismereti képzési modulunkat az Ikigai ábra „Amit szeretsz" mezőjéhez?

Mert szerintünk amivel törődsz, amelynek figyelmet szentelsz, amit javítani törekszel, az fontossá válik, és előbb-vagy utóbb teljesebben fogod elfogadni, szeretni.

Amennyiben szeretnél önismereti fejlődésében is hiteles coachként sikeres praxist indítani, akkor várunk szeretettel ICF akkreditált START, valamint Moduláris life, business, team coach és tréner képzésünkön!