Mi köze a coaching hivatásnak az Ikigai-hoz?


Az Ikigai japán kifejezés, amely azt az életfilozófiát és célt fogalmazza meg,
hogy az egyén megtalálja azt, amiért érdemes élnie, ami értelmet ad az életének.

 

Sok évvel ezelőtt ismertük meg az Ikigai látásmódot,
és megérintett minket a tiszta egyszerűsége, a benne rejlő életöröm lehetősége.
Annyira magával ragadott minket, hogy elkezdtük eszerint átalakítani a mindennapjainkat,
a szokásainkat lépésről-lépésre.
A képzési rendszerünk legutóbbi fejlesztése során már az oktatási folyamatba is integráltuk az Ikigai nyolc területét.

 

Ebből fakadóan a START-Moduláris coach tanfolyamunk
nyolc modult és képzési részt tartalmaz, melyek közül a START coach képzést
az Ikigai ábra „Személyes küldetés” részéhez társítottunk, amely magában foglalja az
„Amit szeretsz” és az „Amire a világnak szüksége” van nézőpontokat.

 

Tanfolyamaink kezdete előtt minden szemeszterben sok érdeklődővel beszélgetünk,
akik az élet számos területéről érkeznek.
Eltérő munkával, hobbikkal, érdeklődési körökkel rendelkeznek, más-más élethelyzetben
vannak, rengeteg mindenben különböznek egymástól.

 

Egy tényezőben azonban kivétel nélkül egyeznek:
mindannyiuk érez egy erős vonzalmat annak irányába, hogy a jövőben életidejének
nagy részét mások támogatásának, segítésének szentelje.

Ezt az érzést én is, mi is átéltük, erre a hívásra indultunk el a szakmai utunkon.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!
 

Hasonló helyzetben voltam 15 évvel ezelőtt, amikor először fogalmaztam meg a magam számára azt, hogy mivel is szeretnék foglalkozni, milyen tevékenység hív engem.

Számos önismerettel, önfejlesztéssel töltött évet követően fogalmam sem volt arról, hogy miként is fogok mások segítéséből, támogatásából megélni, milyen formában fogom végezni ezt a munkát, honnan lesznek ügyfeleim, csoportjaim... Egy dolgot tudtam, hogy ezt szeretném.

Ebben a helyzetben az élet is a segítségemre sietett, mégpedig a 2008-2009-es gazdasági válság képében. Mivel akkoriban az építőiparban dolgoztam irodai alkalmazottként, tűzközelben szenvedtem el egy teljes szektor összeomlását. Ezen folyamat azzal támogatta a karrierváltásomat, hogy már kibírhatatlan légkört teremtett körém, amelyben muszáj volt lépnem. Ha nem lett volna a válság, akkor lehetséges, hogy a langyos rosszban még éveket töltök.

A válságot követő évek sem voltam éppen könnyűek. Hatalmas kihívást jelentett a semmiből, Andival kettesben felépíteni az Élet-Öröm Programok alapjait.

Innen nézve azonban csak azt tudom mondani, hogy megérte. Minden perce, minden akkori és mostani nehézségével, kríziseivel, hullámvölgyeivel, bizonytalanságával együtt is megérte. 14 éve azt csinálom, amit szeretek, és tehetem azt egyre inkább olyan körülmények között, amelyre mindig is vágytam.

Lehet, hogy ez már korral jár (45 éves leszek idén), de egyre értékesebbnek érzek minden percet az életemből. Ahelyett, hogy olyan tevékenység köré építeném a napjaimat, amelyet kibírnom kell a munkaidő végéig, olyannal foglalkozhatok, amely folyamatos fejlődéssel, elégedettséggel és értelemmel tölti fel az életem nagy részét.

A több, mint tíz éves coaching praxisom során rengeteg alkalommal találkoztam hasonló kliens-helyzettel. Számos ügyfelem keresett fel a hivatásválasztás, karrier döntés témakörével. A legtöbb esetben a „dolgozom valamit, hogy megéljek, de szívem szerint teljesen mással foglalkoznék” kihívásával érkeztek hozzám.

Ezen beszélgetések során dolgoztunk felelősségvállalással, szorgalommal, félelmekkel, kétségekkel, vágyakkal, kitartással és víziókkal, és jutottunk ezeken keresztül új, az adott emberhez méltóbb, ugyanakkor a realitás talaján álló döntésekre, célokra és cselekedetekre.

Talán ezen életút és szakmai tapasztalat miatt beszélgetek sok emberrel, akik a „hogyan és merre tovább” dilemmájával küzdenek. A legtöbbször ők is érzik, hogy valamit szeretnének, valami hívja őket, de előfordul, hogy ezen vágy még csak konkrétumok nélküli érzésként fogalmazódik meg bennünk.

Az is lehetséges, hogy pontosan tudják mit szeretnének, és már az első lépés megtételére készülnek, hasonlóan azokhoz, akik képzésünk iránt érdeklődnek és emberek segítőjeként szeretnék folytatni az életüket.

Ahogy az Ikigai koncepciója, úgy én sem ismerek jobb iránytűt, ha munkáról, a mindennapi tevékenységünkről van szó: „Amit szeretsz”, hozzátéve, hogy amire reális lehetőség is nyílik az egyén adott életszakaszában.

A másik nézőpont, amely a személyes küldetést magában foglalja a START coach képzésre vonatkozóan: „Amelyre a világnak szüksége van”.

Ezerszer kapjuk meg a kérdést egy tanfolyam szervezése közben az érdeklődőktől:

„Tényleg szükség van ennyi coachra?”, mi pedig ezerszer válaszoljuk azt, hogy

„Igen, és még több kiváló segítőre lenne szükség”.

A nyugati világban egyedülálló lehetőségünk van jelenleg arra, hogy jól érezzük magunkat, és rendbe tegyük az életterületeinket. Minden tényező a rendelkezésünkre áll, olyan mértékben, mint még soha az emberiség történelmében. Mégis minden évben egyre több antidepresszánst szedünk, egyre több a függőség, egyre több a rosszkedv, a kapcsolati problémák, a kiégés, a tanácstalanság, az elakadás, egyre többet fordulunk segítségért (vagy fordultunk volna, ha lehetőségünk nyílt volna rá), amely rámutat arra, hogy valami mégsem olyan kerek az életünkben.

Közhelynek számít, hogy miközben rengeteg igényünk kielégítését hajszoljuk, a felgyorsult, sok esetben túlbonyolított életmódunk komoly szorongást, stresszt okoz számunkra. Ehhez még hozzáadódik, hogy a közelmúltban olyan események jelentek az életünkben, amelyek feltételes módba helyezik a megszokott jólétünket (klímahelyzet és klímaszorongás, háborúk, gazdasági nehézségek, társadalmi széttagozódás, stb.).

Úgy tapasztaljuk, hogy ebben a helyzetben az egyéni és ezen keresztül a társadalmi jólét felé már nem feltétlenül azzal tudunk elmozdulni, hogy még valamit vásárlunk, még egy dolgot beszerzünk, birtoklunk, elérünk, igénybe veszünk.

Azt érezzük, hogy az elégedettség érzéséhez, mindennapi lelki békénkhez az út felismeréseken, hozzánk illő célok kitűzésén, kapcsolataink fejlődésén, valamint a lelki egyensúly megteremtésén, és számunkra értelemmel bíró tevékenységeken keresztül vezet. Ehhez elcsendesedésre, figyelemre, türelemre, nézőpont váltásokra és megfelelő cselekedetekre van szükségünk.

Természetesen ezen lépéseket mi magunk, saját erőnkből is megtehetnénk, de a tapasztalatunk szerint a mindennapi hajtás és feladatözön kellős közepette a legtöbbször ezen felismerésekre, változtatásokra, és az ebből fakadó lépések kitartó megtételére már nem jut lelki erőnk. Ekkor kell valaki, aki támogat minket, aki szakértő segítségként mellénk áll.

Ezért állítjuk azt, hogy igen, még több coachra, pszichológusra, hiteles, szakmát gyakorló segítőre van szükség.

Amennyiben Te is vágysz arra, hogy segítőként a coach hivatásban teljesedj ki, akkor várunk szeretettel ICF akkreditált START, valamint Moduláris life, business, team coach és tréner képzésünkön! Szükség van Rád, legyen ez a Te személyes küldetésed is!