Mennyit ér egy munkavállaló mosolya?

 

Ügyfeleink és hallgatóink gyakran szegezik nekünk azt a kérdést,
vajon milyen módon vehető rá a felsővezetés arra,
hogy valódi munkavállalói élmény-programokat és
hatékony intézkedéseket vezessen be
a munkavállalói jólét fejlesztése érdekében.

 

Hogyan szerezhető meg a vezetők támogatása?

Lehet-e vajon mérni az employee experience-re fordított anyagi és humán erőforrást? 

 

Ha Téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, akkor jó hírünk van,
mert kézzel fogható eredmények és gazdasági mutatószámok

igazolják vissza a cégek és a szervezetek munkavállalókért tett erőfeszítéseit. 

 

Ahhoz, hogy látható fejlődést tudjunk felmutatni a kollégák elkötelezettségének és megtartásának növelésében, illetve az újak bevonzásában, nem elég néhány látszataktivitás bevezetése. Sokkal rosszabbul járunk majd ugyanis, ha ez a ‘látszatlufi’ kipukkad, mert akkor az eredmény is tiszavirágéletű lesz.

Jól átgondolt, stratégiailag felépített, szinergikusan kidolgozott tervre és egymásra épülő aktivitásokra van szükség - a teljes munkavállalói életút szakaszait szemügyre véve. 

Mindennek az alapja a szervezetben rejlő alapproblémák felismerése, beazonosítása, az aktivitások priorizálása és a fókuszpontok megtalálása, majd a tevékenységek beütemezése, melynek során a munkavállalók valós igényeit, elvárásait, szükségleteit és képességeit kell feltérképezni. Egy hatékony tervvel a kezünkben pedig már azt is látni fogjuk, hogy mindehhez mekkora anyagi vagy humán ráfordításra van szükségünk.

A jó hír, hogy szerényebb költségvetés mellett is számos lehetőségünk van arra, hogy jelentős és akár látványos lépéseket tegyünk a dolgozóink motiválására. Konzultációkat, fórumokat szervezhetünk vagy akár munkacsoportokat hozhatunk létre. A kollégák bevonása és az együttgondolkodás pedig csak egy a számos lehetőség közül, amelyet a cégen belül mozgósíthatunk.

Ha pedig sikerül egy kisebb, vagy akár egy közepes összeget kialkudnunk, jobban láthatóvá tehetjük magunkat a potenciális jelöltjeink és a leendő munkavállalóink körében, valamint az előzetes visszajelzések alapján programokat, fejlesztő tréningeket szervezhetünk, és nagyobb figyelmet fordíthatunk a meglévő kollégáink elismerésére.

A jó teljesítmény, a sikeres munkavégzés alapvető feltétele, hogy a kollégák jól érezzék magukat a munkahelyen. A boldog munkavállalók sokkal hatékonyabbak, kreatívabbak és elkötelezettebbek, mint azok a dolgozók, akik egyáltalán nem érzik jól magukat a munkahelyükön.

Számtalan felmérés igazolja, hogy ha jól vagyunk, olyan agyi kapacitásaink is működésbe lépnek, amelyek egyébként nem: például a személyes jóllét vagy a bizalom szintje, az innováció vagy az üzleti siker mértéke között közvetlen az összefüggés, ami az árbevételben is megmutatkozhat.

Na de jöjjenek a számok.

Több szakmai kutatás is kimutatta, hogy az erős munkáltatói márkával rendelkező cégek és a munkavállalói élményben élenjáró szervezetek HR és gazdasági mutatói jelentősen javultak. 

A Gallup, a Glassdoor, az EBS, a BLS riport és a LinkedIn CareerArc hasonló témakörben végzett kutatásai is mind-mind nagyon hasonló eredményre és következtetésre jutottak.

A magas érzelmi intelligenciát és a munkavállalói élményt előtérbe helyező cégek esetében jelentősen csökken a fluktuáció, ezzel párhuzamosan emelkedik a dolgozók megtartási aránya, csökken a toborzási idő és a kiválasztásra fordított költség. Ez kihat a termelékenységre, tehát növekszik a produktivitás, valamint a fentieknek is köszönhetően megnő a munkavállalók elègedettsège. Beindul egy pozitív spirál. 

Átlagosan 28%-kal növekszik a kollégák megtartási rátája, 43%-kal csökkennek a kiválasztásra fordított költségek, míg a toborzással töltött idő a felére csökken. Akár 50%-kal is növekedhet a nyitott pozíciókra jelentkezők száma és 21%-kal emelkedik a produktivitás!

Ha pedig megvizsgáljuk a kollégák - a szervezet egy korábbi szakaszában mért - elégedettségi szintjét, majd az Employee Experience bevezetése utáni állapotot, szintén kézzel fogható lesz a pozitív változás.

Érdemes tehát alaposan végiggondolni, mely területen szeretnénk a vállalatot fejleszteni, és ezzel milyen hasznot, illetve számszerű eredményeket tudunk generálni. A fenti gondolatmenettel és az adott szervezetre történő alkalmazásával a téma iránt szkeptikusabb vezetőket is magunk mellé tudjuk állítani. 

Fontos tényező, hogy bár vannak gyors és apró eredmènyeket hozó intézkedések, tartós eredményt csakis hosszú távon érhetünk el, és időt kell hagyni a változásnak. Ez még mindig marathon, nem sprint.

Pont ezért sem szabad tétlenkedni, minél hamarabb fel kell ismerni a vállalat fejlesztési szükségleteit és lehetséges potenciáljait. Mert időbe telik elnyerni a dolgozók bizalmát, és időbe telik olyan kultúrát építeni és vállalati szemléletet (mindset) meghonosítani, amely aztán valóban példaértékű lesz a piacon. Mert sokat ér az a mosoly, higgyétek el. Ha a munkavállalói jóllét a vállalati kultúra része, az vitatathatatlan versenyelőny.

Szeretnéd tudni, hogyan láss neki egy ilyen programnak? Hogyan nyerd meg a felsővezetést? Hogyan építs bizalmat? Szeretnéd átlátni, mi az a munkavállalói életút, milyen szakaszai vannak és hogyan lehet mindezt fejleszteni?
Szeretnél hatékony lépéseket tenni azért, hogy megtartsd a munkavállalókat, illetve hogy többen akarjanak a vállalatnál dolgozni?

Akkor jelentkezz hazánk első, komplex gyakorlatorientált Employee Experience szakértő képzésére, ahol nemcsak választ kaphatsz a fenti kérdésekre, hanem képes leszel teljeskörű munkavállalói élményprogramokat menedzselni.

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!

.