Miért is lehet jövő szakmája a munkavállalói élmény?


Jack Ma-val, az Alibaba internetes portál alapítójával 2018-ban Davosban,
a Világgazdasági Fórum során interjút készítettek, a jövő oktatására vonatkozóan.

 

Azt állította, hogy a jelenlegi oktatási rendszerünk gyökeres változáson kell,
hogy keresztül menjen, mert a tudás alapú oktatással az emberek
hatalmas hátrányba kerülnek 20-30 év múlva a robotokkal szemben.

 

Szerinte a következő értékekre lenne szükséges fókuszálnunk a fiatalok oktatása során:

- emberi értékek, hit,
- független, kritikus gondolkodás,
- csapatmunka, másokkal való törődés,
- sport és művészetek,
- valamint minden, amely megkülönböztethet minket a gépektől.

Az általunk igencsak kedvelt IKIGAI mellett a legtöbb, új kiadású önismereti és önfejlesztő könyvek, amely a hozzánk illő munka felfedezésében nyújtanak segítséget, a hagyományos kérdések mellett (miben vagyok kiemelkedő, mire nyílik valós lehetőségem, mihez van tehetségem, miben érzem a szenvedélyt, stb.), már szinte alapfeltételként szabják meg a jövőbeli, valódi hivatásunk megtalálásakor azt, hogy „nem lehet kiszervezni a fejlődő világba, és nem tudja elvégezni egy robot sem”.

„A gondoskodó, törődő szakmák, tevékenységek jelentősége felértékelődik” állítja szintén Daniel Markovits, a Yale Egyetem jogi karának professzora. Folyamatos alkalmazkodást, tanulást és hatalmas rugalmasságot igényel a rohamos digitalizáció, a mobilizáció (hordozható komputerek vesznek körbe mindenhol), a képernyősítés (aminek csak lehet kijelzője lesz), az adattá válás, a virtualizáció (amit csak lehet virtuálissá teszünk), a robotizáció, az automatizáció, és ezen felül a járvány felgyorsította a munkavégzés színtereinek megváltozását is.

Szerinte a humán területek kompetenciáinak ereje és jelentősége évről-évre nő, és aki nincs ezek birtokában, nem tud együtt menni a változásokkal, és főleg nem tud stabil maradni, illetve a környezetére megtartóan, esetleg felemelően hatni.

Ilyen kompetenciák:

- A bizalom és közelség kialakítása a másik emberrel,
- a jelenlét, az aktív hallgatás,
- a hatásos kérdezéstechnika,
- a direkt, világos, érthető, tiszeletteljes kommunikáció,
- a tudatosság, a lényeglátás, a több oldalról megközelítés,
- az összefüggések feltárása,
- az akciótervek készítésének elősegítése,
- a célkitűzések helyes megfogalmazása,
- a végrehajtásukhoz szükséges erőforrások beazonosítása,
- a másik ember fejlődésének, felismeréseinek, előrelépéseinek facilitációja.

Szóval, bárkit is kérdezünk meg azon emberek, szakértők közül, akik a jövőt, a jövőben meglévő lehetőségeket kutatják, szinte ugyanazon választ adják számunkra.

Két utat látnak, amelyen elindulhatunk, amennyiben karrierválasztásban, vagy váltásban gondolkodunk, és olyan munkát szeretnénk, amelynek piaca is lesz a jövőben: az első kalapba az IT-vel, robotikával, technológiával foglalkozó hivatások kerülnek, a második viszont a humán területet, az embert, és annak életminőségének, életkörülményeinek fejlesztését, és a segítségnyújtást helyezi a középpontba.

Most még nem késő felkészülni a jövőre és megfelelő döntést hozni! A Covid vírus karanténja alatt már megtapasztalhattuk, hogy a technológiai megoldások milyen gyorsan képesek átvenni életünk azon részeit, ahol eddig csak kiegészítő megoldásként szerepeltek, és sajnos az is bizonyossá vált, hogy számos munkahely, állás, megélhetési lehetőség válhat akár egyik pillanatról a másikra feleslegessé, de legalábbis nélkülözhetővé.

Ezen folyamat a jövőben még inkább gyorsulni fog, és ennek kezeléséhez elképesztő rugalmasságra, felkészültségre van és lesz szükségünk, ahogyan arra is, hogy tudatos döntéseket hozzunk karrierünk, jövőnk szempontjából. Olyan hivatást szükséges választanunk, amely az ilyen változó körülmények között is olyan értékeket képvisel, amelynek jelentősége és igényeltsége felerősödik a következő évtizedekben, és így stabil lehetőséggé válik a meglehetősen gyorsan változó környezetben is.

Elképzelhető, hogy Te is hasonló helyzetben vagy, hogy a pandémia, a háborús helyzet, vagy akár a gazdasági visszaesés közvetlen, vagy közvetett hatására, esetleg bármilyen más életesemény eredményeként elgondolkodtál azon, hogy milyen tevékenységnek is szeretnéd szentelni a becses élet-idődet. Bátorítani szeretnélek, hogy vágj bele abba, amely igazán érdekes számodra, amely iránt szenvedélyt tudsz érezni!

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!