Milyen az ideális tréninghelyszín?

 

Megtalálni az ideális tréninghelyszínt időnként felér egy lehetetlen küldetéssel,
még akkor is, ha sok helyszín-ajánlat jön velünk szembe a neten.
 

 

Nyilván mindenki igyekszik a lehető legjobbat nyújtani,
kellemes környezetet biztosítani, és a hely előnyös tulajdonságait hangsúlyozza ki.

 

Ha kiváncsi vagy a folytatásra, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Az összes tréner fejében van egy ideális lista arról, hogy mi a megfelelő tanulási környezet – és ezen túl, a résztvevők igényeit figyelembe véve, mit kell még tudnia az ideális tréninghelyszínnek. Mindannyian kötünk időnként kompromisszumokat, ez természetes, de Nekünk kell tudni, hogy miből akarunk és tudunk engedni.
Amennyiben az ügyfél biztosítja a helyszínt, akkor neki tudunk segíteni abban, hogy az megfelelő legyen, mert egy tárgyaló hatalmas, a teret betöltő üveg asztallal nem biztos, hogy jó választás az élményalapú, gyakorlatorientált tréningünkhöz.

Lássuk, mit kell(ene) tudjon egy klassz tréninghelyszín, és mi lehet számunkra még fontos!
 

A terem

Legyen világos, jól szellőztethető (az oxigénhiányos, állott levegőjű teremben hamar elfáradnak a résztvevők és a tréner is).

A helyiség berendezésénél figyeljünk arra, hogy a körös elrendezés megoldható legyen, hiszen tréninget tartunk, nem tanfolyamot, így fontos, hogy mindenki lásson (és jól halljon) mindenkit. Nem szerencsés, ha oszlopok, ki- vagy beszögellések vannak a teremben. Szintén legyünk figyelemmel a kényelmes székekre, álljon rendelekezésre egy (vagy több) flipchart tábla, amit mindenki jól lát, és ha használunk kivetítőt, akkor vetítővászon vagy legalább egy üres falfelület.

Ha kiscsoportos munkát is tervezünk, vagy arra készülünk, hogy két szeparált csoportra osztjuk a résztvevőket, akkor mindenképpen kérdezzünk rá foglalás előtt, hogy erre hol és hogyan van lehetőség. Sokszor egy nagyobb előtér, előszoba is megfelel a célnak, a lényeg, hogy tájékozódjunk előtte.

Amennyiben mi biztosítjuk a snack bekészítését, akkor a kávé, víz, esetleg sütemény / pogácsa kombó jelenti az alapot, amelyek elfogyasztásához jó, ha szintén rendelkezünk térrel (akár a tréningteremben, akár a helyszínen egy kis konyhában, esetleg teraszon).
Ha a helyszínen térítés ellenében lehet kávét, teát fogyasztani, és azt nem mi álljuk, érdemes erre is felhívni a résztvevők figyelmét, hogy legyen náluk aprópénz (akár becsületkasszás, akár automatás a lehetőség). Sok tréninghelyszín kiköti, hogy a terembe nem lehet kávét, üdítőt, pogácsát bevinni, erre mindenképpen kérdezzünk rá a foglaláskor, és tájékoztassuk a résztvevőket is előzetesen.


A helyszín környezete

Fontos, hogy tömegközlekedéssel és autóval is jól megközelíthető legyen. Amennyiben nehéz, vagy időigényes a parkolás, esetleg fizetős, akkor ezeket mindenképpen jelezzük a résztvevőknek még a tréninget megelőzően. 

Kiemelendő az is, hogy az ebédszünetben legyen 5-10 perces sétatávolságban olyan kifőzde, gyorsétterem, ahol viszonylag gyorsan tudnak ebédet venni a résztvevőink, de a helyszínen is lehessen megmelegíteni az otthonról hozott ebédet.
Figyeljünk arra is, hogy mennyire szűrődnek be a kinti zajok, ha nyitva van az ablak. Egy nem tervezhető, eseti útjavítási munka zaját nem tudjuk kiszűrni, de ha egy kétszer három sávos út mellett van a helyszín, az egy normál hétköznap is tud zavaróan hangos lenni.

Néha elfelejtjük, de mindig legyen jól kitáblázva, kiírva, hogy hová kell menni, csöngetni, pontosan mit keresnek a résztvevők.

Kihagyhatatlan lépés, hogy mi magunk elmenjünk még a tréning előtt és felmérjük a fentieket. Amennyiben ezt megtesszük egyrészt biztosabbra megyünk, másrészt pontosabban meg tudjuk írni a résztvevőknek, hol várjuk őket. Igaz ez akkor is, ha az ügyfél biztosítja a helyszínt.
Ha a tréning messze esik tőlünk, akár egy másik városban kerül megrendezésre, akkor az esemény napján szánjunk harminc perccel többet a megérkezésre, érjünk oda elsőként és járjunk be mindent magunk is, nézzük meg a mosdót, konyhát, rendezzük be a termet, és, amennyiben szükséges, próbáljuk ki az eszközöket.
Ne feledjük: mi vagyunk a házigazdák a tréning alatt – akkor is, ha a terem nem a miénk!

Ha szeretnél Te is felkészülten támogatni csoportokat akár coaching, akár tréneri eszközökkel, akkor várunk szeretettel Team coach és Tréner képzésünkön!