Munkavállalói élménnyel a munkaerőhiány ellen

 

A munkaerőhiány egy olyan piacot érintő jelenség,
amikor a szabad munkahelyeket a kevés számú munkavállaló miatt nem tudják betölteni.

 


Az eltérő gazdasági ágazatokban differens mértékű lehet,
azonban napjaink körülményei miatt mondhatjuk,
hogy a különböző vállalatok, intézmények és vállalkozások
egyöntetűen tapasztalhatják a szakember- és a munkaerőhiányból
fakadó nehézségeket, illetve ezeknek a negatív következményeit.

 

A vírushelyzet, a népesség számának kedvezőtlen alakulása (népességfogyás, népesség eloszlás), a generációk munkahelyen tanúsított viselkedési, hozzáállási és értékrendbeli különbségei, a mai világ adta rugalmasság és mobilitás, a digitalizáció, valamint a több sebből vérző oktatási rendszerünk is mind-mind, együttes erővel pedig fokozottabban idézik elő és folyamatosan táplálják ezt a súlyos hatásokkal járó jelenséget.

A munkaerőhiányt komolyan kell venni. Nemcsak szervezetek, vállalatok, vállalkozások, telephelyek, de akár egy ország egy vagy több régiójára, vagy egy ország egészre is kiterjedhet.

A munkaerőhiány által okozott negatív következmények többféleképpen is jelentkezhetnek. Visszavetheti a vállalatok, vállalkozások működését vagy kihathat a termelésre, a teljesítmények csökkenése révén, hisz munkaerőhiány mellett a teljesítménycsökkenés borítékolható. Ez a termelékenységben megjelenő visszaesés hatással van a cégek gazdasági teljesítőképességére, az eredményességre, mely kihat a jövedelmezőségre is. Mindezeknek köszönhetően csökkenhet a terjeszkedési és beruházási kedv, legrosszabb esetben pedig vállalkozások mondhatnak csődöt, telephelyeket zárhatnak be vagy elköltözésre, külföldre költözésre kényszerülhetnek.

A tét tehát óriási, de kié a felelősség? Nos, ezt hosszassan lehetne taglalni, de egyértelmű választ nehéz volna rá adni, hisz ezen problémát, ahogy látható is, teljeskörűen érdemes megközelíteni.

Azonban, ha azt vizsgáljuk meg, hogy nekem, mint munkaadónak, hol a felelősségem és én, mint munkáltató, mit tudok megtenni annak érdekében, hogy sikerrel vegyem fel a harcot a munkaerőhiánnyal, akkor érdemes meglátni azt is, hogy bizony nagy ráhatással rendelkezem a jelenségre.

Tény, hogy a helyzet nem egyszerű, hiszen a negatív hatások mellett a vállalatoknak kökeményen meg kell küzdeniük az alkalmas munkaerőért és bizony szükség van célirányos, tudatosan felépített, szakszerű lépésekre is, mind a munkaerő pótlás érdekében, mind pedig a meglévő munkatársak megtartásáért.

A helyzetre való megoldási ötletek és lehetőségek száma megannyi, azonban ma már az ingyen kávéval és gyümölcsnappal nemhogy megszerezni, megtartani sem tudjuk a munkavállalót, főként nem, ha Y és Z generációról van szó. Érdekesség azonban, hogy kutatások igazolják, hogy az Y és Z generáció esetében, azon munkahelyek, melyek figyelnek ennek a két generációnak az eltérő igényeire és a munkavégzési szokásaikra, sikeresebben és hatékonyabban tudják integrálni a fiatalokat adott vállalati környezetbe, így biztosítva a versenyben maradást a konkurenciával szemben.

Valahol itt kell keresni a megoldást is: a szükségletek kielégítésében. Sokunk számára hihetetlenül hangozhat, de már jóval többre van már szükség, mint béremelésekre és a munkakörülmények javítására, csocsó asztalra és pizza péntekre.

A probléma valós okának megszüntetése érdekében a munkavállalók igényeinek valós kielégítésre kell törekednünk, melyet egy munkavállalói élmény program tudatos felépítésével és annak folyamatos menedzselésével biztosíthatunk. Kizárólag olyan, megfelelően felépített, komplex munkavállalói élmény programokkal tudunk hatni az elégedettségre, amelyek középpontjában az alkalmazottak igényei és motivációi állnak.

Feladatunk nem csak a kivételes és tehetséges munkavállalók megszerzése és megtartása, hanem motivációjuk és inspirációjuk fenntartása is. Mindemellett pedig nem szabad megfeledkeznünk az alkalmazottaink folyamatos fejlesztéséről sem, beleértve a vállalat vezetőit is.
Így teremthetünk meg egy olyan munkahelyet, mely hosszútávon fogja támogatni az egyének teljesítményét, ami pedig a szervezeti teljesítmény javításához járul hozzá, hisz egy munkavállalói élmény program nem csak arról szól, hogy az alkalmazottakat tegyük boldoggá, hanem arról is, hogy a vállalatok szem előtt tartják saját fejlődésük és előremenetelük lehetőségeit is. Egy valóban működő munkavállaló elkötelezettségi program, amely az egyéni igényeket és célokat figyelembe véve teremti meg a motivációt, az elköteleződést és a lojalitást, valójában ezen keresztül támogatja magát a szervezetei célok megvalósulását is.

A munkavállalói élmény szakértő képzésünk során megosztjuk Veled azon tudást és piacon lévő legjobb gyakorlatokat, amelyek birtokában Te is/Ti is képessé válsz olyan minőségű munkavállalói élményt kialakítani, amelynek köszönhetően hozzásegítheted a különböző szervezeteket céljaik eléréséhez, az alkalmazottak motiváltságának, elégedettségének megteremtése révén.

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!