Online ülések a coachingban


2020-ban a pandémia hatására felgyorsult a különböző terápiás ülések,
coaching beszélgetések, konzultációk online térnyerésének folyamata,

mely 2021-ben tovább folytatódott.

A Covid helyzetet megelőzően is már egyre nagyobb százaléka az üléseknek valósult meg
online körülmények között, melynek számos előnyét és hátrányát is tapasztalhatjuk.

Nézzük most meg, hogy mi szól az online ülések mellett és ellen,
és hogy melyek azok a tényezők, amelyeket mindenképp figyelembe kell vennünk.

 

Ha kiváncsi vagy, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Az online térben megvalósuló ülések egyik legnagyobb előnye a könnyű megvalósíthatóság. 
A nagyobb városokban (különösen Budapesten), az utóbbi időben megnövekedett gépjárműforgalom és a parkolási nehézségek miatt számos esetben fordul az elő, hogy az ügyfél számára az adott konzultációra való eljutás több időt, energiát igényel, mint maga az ülésen való részvétel. Számos esetben ezen megnövekedett energia- és időigény a lemondások egyik legjellemzőbb oka!
 

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, a szakemberek visszajelzései alapján sokkal kevesebb online konzultáció marad el a fenti, nehézséget jelentő körülmények hiányában, mint a személyes ülések esetében.
Biztosak vagyunk abban, hogy ebben nagy szerepet játszik, hogy az online ülésre sokkal egyszerűbben és szinte minimális energia ráfordításával képesek ügyfeleink megérkezni.
Ezen felül az online ülések elterjedésével sokat teszünk a környezetünk megóvása, és a zöld, élhetőbb városok kialakítása érdekében.
 

Az online ülésekkel kapcsolatban viszont hátrányt is jelent az, hogy az ügyfeleink instant képesek megkezdeni az adott beszélgetést. Azon tényező, hogy időt igényel a konzultációkra, ülésekre való eljutás, egyben lehetőséget is teremt arra, hogy az adott ügyfél képes legyen kiszakadni a megszokott környezetéből. Az útközben eltöltött idő, a szakember által biztosított helyszínen esetlegesen történő várakozás szintén lehetőséget biztosít számára az ülésre való felkészülésre.
 

Ebből fakadóan a szakemberek már számos esetben az adott beszélgetésre megfelelően ráhangolódott ügyféllel kezdhetik meg a közös munkát. Mivel az online ülések esetén az ügyfelek érezhetően kevesebb teret szánnak a beszélgetésekre való ráhangolódásra, érdemes az online üléseket megelőzően, vagy annak kezdeti szakaszában több figyelmet szentelni a felkészülésnek, mint a személyes ülések esetében.
 

A coaching konzultációk alkalmával az ügyfelünk megnyilvánulásainak, hanglejtésének, testbeszédének hatalmas jelentősége lehet, ezért kiemelkedően fontos az online ülések esetén, hogy ügyfelünkkel együtt mi is megfelelő technikai háttérrel rendelkezzünk.

A megbízható, nagy sebességű internetkapcsolat, a megfelelő kamera és mikrofon elengedhetetlen kellékei az online coaching üléseknek. Célszerű a konzultációs folyamatot megelőzően ezen technikai feltételek megléte iránt érdeklődni az ügyfélnél is!

Az a szakember, aki igazán igényes, extraként beszerezhet úgynevezett streaming lámpát (led panelt), amellyel képes megfelelően megvilágítani a saját arcát. Ez igazán hasznosnak bizonyulhat, hiszen egy átlagos szoba megvilágítása nem feltétlenül elégíti ki megfelelően az online ülések által támasztott igényeket.

A technikai feltételek közé tartozik még: amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor használjunk diszkrét módon viselhető, mikrofonnal ellátott fülhallgatókat, mert így könnyebben kiküszöbölhetjük a kényelmetlen visszhangzást.

A kamera használattal kapcsolatban célszerű a következő technikát követni: amikor ügyfelünk beszél hozzánk, akkor a képernyőt nézzük, hiszen így sokkal inkább tudunk fókuszálni az ő megnyilvánulásaira, míg ameddig mi nálunk van a szó, akkor pedig a kamerába tekintsünk, hogy ügyfelünk azt érezze, hogy a szemkontaktus, a valós figyelem megnyilvánul az ülés során.
Talán említeni sem szükséges, de amennyiben nem használunk magunk mögé vetített hátteret (amely egyébként zavaróan is hathat, amennyiben nem megfelelő technikai felszereltséggel tesszük ezt), akkor szánjunk figyelmet annak a szobának a rendezettségére, amelyből lefolytatjuk az adott ülést.
 

Az interneten keresztül megvalósuló konzultációk esetében szintén meghatározó kérdés lehet még az ügyfelünk életkora.
A tapasztaltabb korban lévő ügyfeleink számára nehézséget jelenthet kamerán és monitorokon megnyílni akár könnyedebb témákban is, míg a fiatal generáció számára az online kapcsolattartás már a mindennapok részét képezik. Ebből fakadóan mindig szánjunk kellő figyelmet az ülésre történő ráhangolódásra az idősebb generációból származó ügyfeleink esetében.
 

Az online ülésekkel kapcsolatban coaching szempontból az egyik legnagyobb kihívást a megszokott kreatív gyakorlatok, technikák megvalósíthatatlansága jelentheti. Azonban az elmúlt időszakban az általában személyesen használt technikai lehetőségek online verziója is már elérhetővé vált, lásd: Points of You, Story Cubes, stb. Ezen eszközöket már nyugodtan használhatjuk az online környezetben megvalósuló ülések során is.

Ide tartozhat még a különböző online platformok által felkínált üres rajztábla lehetősége is, melyre az ügyfél akár írni, akár rajzolni is képes, amennyiben egy ilyen gyakorlaton keresztül kívánjuk őt támogatni a kihívásaival való szembenézés folyamatában.

Érdemes tehát az üléseket megelőzően felkutatni, hogy kedvenc coaching eszközeinknek létezik-e online térben megvalósítható változata, és természetesen minden egyes technikát érdemes letesztelni, mielőtt konzultációk során használnánk azokat.


Szánjunk figyelmet arra is, hogy ügyfelünk az online ülésre választott saját terében zavartalanul tudjon részt venni a konzultáción. Felhívhatjuk a figyelmét arra, hogy lehetőség szerint kollégái, ismerősei ne hallják és ne legyenek képesek megzavarni őt az ülés során.
 

A piaci visszajelzések alapján jelenleg a konzultációk döntő százaléka a pandémiás helyzet hatására online térben valósul meg. Várhatóan a Covid helyzetet hamarosan már teljesen magunk mögött fogjuk tudni, de meglátásunk és a szakmai visszajelzések alapján a coaching beszélgetések nagy része online térben fog tovább folytatódni vagy megkezdődni.

Ebből fakadóan fel kell készülnünk tehát arra, hogy az online ülések velünk maradnak és számuk jóval gyakoribb lesz mint a pandémiás helyzetet megelőzően. Az online coachingnak hatalmas előnye még, hogy szolgáltatásainkkal olyan ügyfélkört is el tudunk érni, akiknek tagjait a távolság, vagy egyéb körülmény miatt szinte lehetetlen lenne személyes ülések keretén belül segíteni.
 

Ez a coachok számára hatalmas piaci lehetőséget is jelent, hiszen az eddiginél lényegesen nagyobb ügyfélkör válik számunkra elérhetővé, és várhatóan ezen a pandémiás helyzet lezáródása sem fog lényegesen változtatni.


Amennyiben szeretnéd hivatásként megélni mások segítését akár online körülmények között is, esetleg szívesen bővítenéd jelenlegi tudásod coaching készségekkel, akkor várunk szeretettel coach képzésünkön!