Reziliencia - 2022 Legfontosabb kompetenciája!

 

Ha idén választanod kell, milyen képességet fejlessz, ez legyen az!
A reziliencia terhelhetőséget, rugalmasságot, lelki ellenálló képességet jelent.
Lehetővé teszi számunkra, hogy a terhelő élethelyzetek ellenére is
képesek legyünk megőrizni a belső egyensúlyunkat,
és a krízishelyzetekből fel tudjunk állni.

Olyan, mint egy pszichikai immunrendszer: a változással és a stresszel való megküzdés folyamata.

 

Az utóbbi időkben az érzelmi intelligencia mellett az egyik legfelkapottabb kompetenciák egyikévé vált. Mind egyéni, mind pedig szervezeti szinten kiemelt jelentőséggel rendelkezik!

Korunk technológiai forradalma, a digitális transzformáció elképesztő nyomás alá helyez bennünket. Mindannyian részesei vagyunk a műszaki, technikai és digitális fejlődésnek, annak pozitív és negatív hatásainak.
A mindennapokban azt tapasztaljuk, hogy a világ extrém módon felgyorsult, folyamatosan változik, amihez valamilyen módon alkalmazkodnunk szükséges. Mindemellett állandóan különböző ingereknek vagyunk kitéve, bárhol vagyunk, bárhová megyünk, töménytelen információval árasztanak el bennünket.

Állandó időnyomásban, sürgetettségben és megfelelésben élünk, minden azonnal, gyorsan és lehetőleg tökéletesen kell. Ilyen környezetben alapvetően meginoghat a biztonságérzetünk.
Míg az iparosodás kezdetén egy-egy új találmányhoz 20-25 év alatt kellett alkalmazkodnunk, napjaink gyors ütemű fejlődése miatt most gyakran egy-két évünk sincs, máris jönnek a legfrissebb technológiai innovációk.
A folyamatos, váratlanul bekövetkező és kiszámíthatatlan változásokhoz pedig valamilyen módon alkalmazkodnunk kell, és ez a nyomás extrém stresszt okozhat számunkra. Régóta tudjuk, hogy a krónikus, azaz tartós stresszállapotok negatív következményekkel járnak, és kiégéshez, a szervezet energiaháztartásának kimerüléséhez vezetnek.
Ez pedig mind testileg, mind lelkileg egészségkárosító.

Konkrét példáért sem kell messzire mennünk. A COVID következtében egy szempillantás alatt és teljesen váratlanul kerültünk egyéni és szervezeti szinten is a komfortzónánkon kívül. Azt, hogy milyen módon viseltük, és viseljük, jó mércéje a reziliencia szintünknek.

A pandémiás helyzetet követő gazdasági nehézségek és a szomszédunkban dúló háború miatt mostani helyzet mindenki számára újra ismeretlen: váratlan, láthatatlan és kiszámíthatlan. Egyelőre még nem is tudjuk pontosan, hogy a jövőben mi vár ránk: milyen hatással lesz a 2022-es év a gazdaságra, és miképp alakítja át majd 2022 második felében, vagy akár 2023-ban munkaerőpiaci tényezőket. Minél inkább képesek vagyunk egy ilyen helyzetben helyt állni, alkalmazkodni és új megoldásokat találni, annál reziliensebbek, és ezzel együtt annál életképesebbek leszünk.

Az a szervezet, amelyik képes gyorsan adaptálódni és rugalmasan változtatni a váratlan helyzetekben, az a kihívásokat nagy eséllyel képes versenyelőnnyé formálni. A gazdaság és a piac állandó mozgásban van, így az, hogy egy-egy ilyen lehetőségből mit hozunk ki, az nagy százalékban csak rajtunk múlik.

A mostani helyzet kiváló példája annak, hogy a rohamosan változó világunk hogyan kényszerít térdre bennünket. Darwin óta tudjuk, hogy „nem a legerősebb marad életben, és nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásra”.
A szakemberek már évek óta jelzik, hogy a klímaválság következményeként fel fognak erősödni és visszatérhetnek a globális világjárványok, melyekre már most fel kell készülnünk.

Az, hogy piac kihívásai hogyan érintenek minket, az sok tényezőtől függ, de egy biztos: ha nem vagyunk megfelelően reziliensek, nemhogy az élmezőnnyel futni, de még talpra állni se leszünk képesek.
A reziliencia a vezetők és a menedzserek egyik legértékesebb készsége, és jó hír, hogy fejleszthető egyéni és szervezeti szinten is. Reziliens szemlélettel formálható a viselkedés és a döntésmechanizmus, mely által az ember kiteljesedhet, és nyomás alatt is eredményes maradhat.

Ez a szemlélet és a készségek tanulhatók, bárki képes ezeket fejleszteni magában, és mindig van tér a további előrelépésekre, fejlődésre.

A reziliencia tudatos fejlesztésével megtanulhatjuk, hogyan maradjunk produktívak, elkerülve a kiégést és az összeomlást. Magában foglalja ugyanis a rugalmasságot, a pozitív szemléletet, a változási képességet, az energiahatékonyságot, az érzelmi intelligenciát, a szemléletmódunkat, az akaraterőt, a jövőképet, a célkitűzéseket és a stresszkezelést.
Tehát röviden mindent, ami az egyén boldogulásához és egy jól működő szervezethez szükséges.

Amennyiben úgy érzed, hogy ezen a téren van mit fejlődnöd/fejlődnötök, akkor érdemes mielőbb belevágnotok!

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!