Tudni szeretnéd, mennyit kereshetsz trénerként és coachként?

 

A coach és tréner szakma iránt érdeklődőkkel folytatott beszélgetéseink során
számos alkalommal teszik fel nekünk az alábbi kérdéseket:

 

- Mennyit kereshetek team coachként, vagy akár trénerként?
- Tényleg igaz, hogy lehet akár 100.000.- Ft.-os óradíjam?
- Komolyan lehetséges, hogy egy tréner naponta akár 300.000.- Ft.-ot kapjon kézhez?

 

Természetesen ezekre a kérdésekre nem létezik egyszavas válasz, de most
összeszedtük azon tudnivalókat, amelyek segítséget jelentenek majd számodra
a coach és tréneri napi- és óradíjak kérdéskörében.

 

Ha kiváncsi vagy a pontos összegekre, olvasd tovább hírlevelünket!

 

Először is talán azt érdemes megjegyezni, hogy minden díj mértéke, amelyet elkérhetünk munkánk ellenértékéért, több tényezőn alapszik.

Ha a tevékenység szemszögéből nézzük, akkor a díj értéke nagymértékben függ attól, hogy magán-, vagy üzleti környezetben történik meg az adott szolgáltatás igénybevétele, illetve azon, hogy milyen anyagi forrásokkal rendelkezik a Megbízó.
Ezen felül még az is meghatározó tényező, hogy ügyfeleink vezetők, beosztottak, vagy esetleg magánemberek.

Ha a szakember tapasztaltsága és szakmai felkészültsége felől közelítjük meg a kérdést, akkor az, hogy a coach vagy a tréner junior, senior, vagy esetleg mester "tapasztalati fokozatú", szintén nagymértékben befolyásolja az elkérhető díjak mértékét.

Természetesen a feladat nagysága is lényeges tényező, hiszen nagymértékű megrendelés esetén az óradíjak (legyen szó bármely szolgáltatásról) akár 20-25%-al is alacsonyabbak lehetnek, mint egy-egy tréning vagy coaching igénybevétele esetén.

Szintén fontos lehet ezen felül, hogy az adott coach rendelkezik-e bármilyen nemzetközileg is elismert minősítéssel. A legtöbb alkalommal a Nemzetközi Coach Szövetség, az ICF minősítésével találkozhatunk (ACC, PCC, MCC).

Döntő fontosságú lehet továbbá, hogy szabadúszó vállalkozóként, szerződéses partnerként, vagy esetleg belsős szakemberként dolgozunk. 

Amennyiben szabadúszóként közvetlenül szerződünk a megbízónkkal, akkor a munkánk ellenértéke természetesen teljes mértékben a "miénk". Ebben az esetben viszont a munka megszerzése, a szerződés megkötése, a tréning megszervezése (annak minden adminisztrációjával és logisztikájával) szintén a mi feladatunkat képezi.
Ha szerződéses partneri viszonyban vagyunk, azaz egy cég szervezi számunkra pl. a megbízásokat, és nekünk úgymond "csak" a tréninget kell megtartanunk, akkor ezen vállalat átlagosan a megbízási díj 50-80%-át is fenntarthatja magának.
Amennyiben belsős coachként, vagy trénerként dolgozunk, azaz munkavállalóként foglalkoztat minket egy vállalat, akkor "rendes" fizetést kapunk, függetlenül a vállalat munkavállalói számára megtartott coaching, team coaching, vagy tréningek számától.


De nézzük akkor a konkrét számokat (a teljesség igénye nélkül):

Coaching díjak (alkalmanként 60-90 percben)
Life coaching magánszemélyeknek 15-20.000.- Ft.
Business coaching - junior coach 20-40.000.- Ft.
Business coaching - senior coach 40-60.000.- Ft.
Felsővezetői coaching - ICF min. coach 60-100.000- Ft.
   
Team coaching díjak (alkalmaként 60-120 percben, 6-10 fő)
Non-profit környezetben 20-50.000.- Ft.
KKV környezetben 30-60.000.- Ft.
Multi vállalati környezetben 50-80.000.- Ft.
Multi vállalatban - felső vezetők számára 80-120.000.- Ft.
   
Tréning díjak (napi díj, 8-12 fő számára)
Non-profit környezetben 60-120.000.- Ft.
KKV környezetben 100-160.000.- Ft.
Multi vállalati környezetben 180-400.000.- Ft.

 

Természetesen ettől eltérő díjak és konstrukciók is megtalálhatóak a hazai piacon.

Összehasonlítva más területekkel, ezen díjakból is látszik, hogy ezen szakmák anyagilag a megbecsültek közé tartoznak jelenleg. 
Meglátásunk szerint az a tény, hogy mind a coaching, mind a tréning piac évről-évre 5-8%-os nagyságban növekszik világszerte, még hosszú ideig megteremti annak lehetőségét, hogy ezek szakmák képviselői stabil megélhetést biztosítsanak saját maguk, vagy akár családjuk számára.

Természetesen ezen szakmák (leginkább abban az esetben, amennyiben szabadúszóként dolgozunk) igénylik önmagunk menedzselését és saját személyes brandünk felépítését és képviseletét. Ennek megteremtésével ezért is kiemelten foglalkozunk a coach- és tréner képzéseink során.
 

Amennyiben Te is szeretnél hasonló óradíjakért dolgozni, és ezen felül rengeteg élményt megélni emberek, csoportok, csapatok támogatása során, akkor várunk szeretettel team coach és tréner képzésünk következő évfolyamán!