Újratervezni, de hogyan?

Újratervezni…, de hogyan? (Az employee experience nagy esélye)
Itt van a nyakunkon a koronavírus által életre hívott új „normális”, a hibrid világ…
és mindenki az újratervezésről beszél.

De hogyan tervezzünk újra, amikor fogalmunk sincs, mit hozhat a holnap?

Evolúciós gyökereinkből fakadóan szeretjük és keressük a biztonságot, a kiszámíthatóság és a stabilitást, de eközben jelenleg a legtöbbünknek a bizonytalanság jelenti a legnagyobb szorongást.

A mostani helyzet kiváló példája annak, hogy a rohamosan változó világunk hogyan kényszerít térdre bennünket. Darwin óta tudjuk, hogy „nem a legerősebb marad életben, és nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásra”. A szakemberek már évek óta jelzik, hogy a klímaválság következményeként fel fognak erősödni és visszatérhetnek a globális világjárványok, melyekre már most fel kell készülnünk. Na de miképp készüljünk fel valamire, ami teljesen ismeretlen, váratlan, láthatatlan és kiszámíthatatlan? Hogyan tervezzünk így újra?

Sokan, ha kitalálnak valamit, akkor nagyon makacsul és görcsösen ragaszkodnak az elképzeléseikhez. A lehető legjobb tervet igyekszünk elkészíteni, mindenre gondolni, a lehető legjobb megoldásokat és döntéseket hozni. De ez bizony csak egy illúzió.

Ahhoz, hogy paradigmaváltáson essünk át, értenünk kell, hogy mit is jelent számunkra a tervezés.

A terv nem feltétlen arra való, hogy mindenképp megvalósítsuk. SŐT! A terv arra való, hogy legyen min változtatni.

A terv egy dinamikusan változó folyamat, amit az aktuális körülményekhez igazítunk. Ugyanis nincs olyan, hogy végleges vagy tökéletes terv. Olyan terv van, amely egy adott pillanatban, egy adott nézőpontból a legjobb.

A terv egy mankó, egy elképzelés – hogy tudjuk hová tartunk és merre van az előre.

A tervezés vesz rá bennünket, hogy tudatosan végig gondoljuk egy adott életszakaszunkat, egy évünket, a karrierutunkat, a szakmai pályánkat, az életmódunkat, a bevételi forrásainkat, vagy bármit, amin változtatni akarunk. A legtutibb terv összerakásánál lényegesebb azt felfedezni és megismerni, hogy most hol tartunk, hányadán állunk, milyen erősségeink és fejlesztendő területeink vannak, és mely lépések megtételével szeretnénk továbblépni.

Az idei év merőben máshogyan alakult, mint ahogy eredetileg terveztük. Amennyiben a helyzetünk úgy kívánja meg, képesnek kell lennünk újragondolni, újrahangolni, újratervezni. 

Az újratervezés során pedig rugalmasság a legfontosabb faktor, hiszen nem a tervből tanulunk, hanem a tervezésből, azáltal tudunk majd tudatosabban, magabiztosabban menni előre. A folyamat közben dől majd el, hogy miképp fogunk reagálni azokra a külső körülményekre, amelyeket jelenleg még nem ismerünk, ismerhetünk.

Amennyiben még nem tudjuk, milyen lépések követik majd egymást, akkor majd elindulunk egy úton, kipróbáljuk, és ha kell, ismét újra tervezünk. Erről szól a tervezés. Nem arról, hogy rögtön tűpontosan tudnunk kell, hogy mi és hogyan fog történni. Mert csak így lehetünk naprakészek, versenyképesek, agilisek.

Gondolnátok, hogy az elsőre csak nehézségeket rejtő helyzetből konkrét és kézzel fogható előnyt is tudunk kovácsolni? Csak képesnek kell lennünk nézőpontot váltani, és a nehéz helyzeteket is az előnyünkre fordítani. Ezt hívjuk ÁTKERETEZÉSNEK és SZEMLÉLETVÁLTÁSNAK.

Az elmúlt hetekben például mindenki arról beszélt, hogy a COVID milyen nehézségeket hárított elénk, milyen problémákat, fennakadásokat okozott? E helyett érdemes arra fókuszálni, hogy vajon mi minden lehetőséget nyitott meg előttünk ez a mostani helyzet? Mit adott nekünk a koronavírus…? Mire hívta fel a figyelmünket? Miben fejlődhetünk általa? Mit tudunk beépíteni?

Villámgyorsan álltunk át egyik helyzetről a másikra, új szerepekhez szoktunk hozzá, új napi rutint alakítottunk ki, új készségeket tanultunk és megküzdési stratégiákat dolgoztunk ki.

A munkahelyeken soha nem látott ütemben gyorsult fel a digitális transzformáció; a kényszer és a szükség hatására éveket ugrottunk át, illetve pótoltunk be. Kialakult az otthoni és rugalmas munkavégzés teljesen új dimenziója, nőtt a hatékonyságunk, a proaktivitásunk és a produktivitásunk.

Semmi nem lesz már olyan, mint amilyen előtte volt: új lehetőségek nyíltak meg előttünk. Lazul a korábban oly merev vállalati szabályrendszer, és merőben új munkaszervezés és munkarend lép életbe. Akik ezek után is ragaszkodnak majd a korábban még működő, de most már réginek számító eszközökhöz, na, ők biztosan nem tudnak majd talpon maradni.

Soha nem látott esélyt kapott a munkavállalói élmény fejlődése, amelyet most kell megragadni. A legtöbb cégnél olyan kapuk nyíltak meg, melyeket az elmúlt években képtelenek voltak még megközelíteni is. A rugalmas munkavégzés, a vezetői bizalom, a felhatalmazás növekvő szintje mind-mind olyan tényező, amelyeket ebben az időszakban megfelelően építünk be, a szervezeteink ugrásszerű fejlődésen mennek keresztül a munkavállalói élmény és elköteleződés szintjében.

A kieső bevételek ellensúlyozására a cégek egy része automatikusan leépítéssel reagál. Logikus döntés lehet. Már amennyiben ez a lépés adott iparágat vagy szektort tekintve valóban átgondolt, elkerülhetetlen és a körülményekhez mérten a „legjobb” döntés. De vajon minden tényezőt megvizsgáltunk-e?

Ha egy ilyen bizonytalan piaci helyzetben leépítünk és embereket küldünk az utcára, az "ottmaradók" vajon hogyan fogják érezni magunkat? Jobban fognak dolgozni? Nem tartanak majd attól, hogy mikor jön majd az elbocsájtások következő hulláma? Egyben biztosak lehetünk. Félni fognak. Még jobban, mint eddig.

Van az a helyzet, amikor ez elkerülhetetlen, és akkor megfelelő kommunikációval és humánus döntésekkel egy ilyen folyamatot is korrektül, de akár példa értékűen lehet lebonyolítani.

De mielőtt egy ilyen döntést meghozunk, érdemes megvizsgálni, hogy vajon mennyi pénzt tud egy cég megspórolni azzal, ha az enyhítések hatására nem az az első dolga, hogy leépít és mindenki mást pedig visszaparancsol az irodába. Szemmel igen jól látható összeget lehet megspórolni azzal, ha minimálisra csökkentjük az irodaházak üzemeltetési költségét, és hagyjuk az embereket továbbra is – részben vagy egészben – home office-ben dolgozni. És ezt kommunikáljuk is feléjük. Annak érdekében, hogy elkerüljük a leépítéseket, a működési költségeinket vágjuk meg jelentősen. És nem utolsó sorban ezzel a megbetegedések kockázatát is csökkentjük.

Tényleg az ördögtől való lenne bevezetni a 4 napos munkahetet?

Ezekkel a lépésekkel biztonságot és bizalmat adunk az embereinknek. Amellett, hogy biztosítom a munkahelye megtartásáról, jelzem, hogy megbízom abban, hogy ő a munkáját otthonról és akár 4 napban is kifogástalanul el tudja végezni. Vajon a plusz munkaerő (akiket akár szorult helyzetben nélkülözni is tudnánk) arra befogható, hogy valami új irányon, kitörési ponton gondolkozzon? Vajon a jelenlegi helyzetben mivel tudok nagyobb értéket teremteni?

Kritikus fontosságú, hogy a mostani helyzetben jól lássuk az üzleti prioritásukat és a lehetőségeinkhez képest jól bánjunk a munkavállalóinkkal. Ha ebben a helyzetben kiállunk értük, támogatjuk őket és védőhalót nyújtunk, annak óriási motiváló és megtartó ereje lesz. Ha a tervezésben hátrébb soroltuk őket, akkor az első adandó alkalommal szét fognak rebbenni, amint alkalmuk nyílik rá. Ennek tudatában hozzuk meg a döntéseinket és válasszuk meg a kommunikációs üzeneteinket!

Az emberek ugyanis az elmúlt időszakban nagyobb felhatalmazást, szabadságot és mozgásteret kaptak, amiből már nem szeretnének teljesen visszatérni a korábbi feltételekhez.

Munkavállalói Élmény szakértő tanfolyamunkon naprakész tudással, gyakorlati megközelítéssel és az aktuális munkakörülményeknek, a legújabb trendeknek megfelelő jó gyakorlatokkal és megoldásokkal várunk. Tanfolyamunk során megosztjuk Veled az ehhez a témához tartozó kutatások eredményeit is, amelyek feldolgozásával és megértésével hatékonyabban segíthetsz hozzá egy vállalatot az új helyzethez való alkalmazkodáshoz.

Képzésünkön nem találkozol konzerv- és sablonmegoldásokkal. Valódi esettanulmányokkal dolgozunk, céges példákat elemzünk és piacvezető vállalatok működését nézzük meg élőben.

Amennyiben szeretnél karrierbe kezdeni a jelen és a jövő egyik legigényeltebb szakmájában, vagy elhatároztad, hogy meglévő ismereteidet bővíted piacképes szakmai tudással és gyakorlattal, akkor oktatótársainkkal együtt várunk szeretettel képzésünkön!